UKRAJINSKA AMBASADA U SRBIJI: Energetski teror Rusije nije pokolebao Ukrajince! Većina građana je protiv ustupaka Moskvi
Foto: Printscreen/Twitter

istraživanje

UKRAJINSKA AMBASADA U SRBIJI: Energetski teror Rusije nije pokolebao Ukrajince! Većina građana je protiv ustupaka Moskvi

Planeta -

Stalni napadi i energetski teror ruske federacije nisu pokolebali Ukrajince: većina je protiv ustupaka, objavila je ukrajinska ambasada u Srbiji.

"Posle 10 meseci iscrpljujućeg i brutalnog rata, Ukrajinci ostaju nepokolebljivi i odbacuju svaku mogućnost „teritorijalnih ustupaka za smirivanje agresora“.

Rusija sprovodi redovne terorističke napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, ostavljajući milione Ukrajinaca bez struje, grejanja i vode. Očigledan cilj je teror i genocid nad građanima Ukrajine, kao i stvaranje unutrašnje napetosti kako bi se izvršio pritisak na vojno i političko rukovodstvo zemlje. Međutim, analiza stavova javnosti dokazuje da svi ovi brojni napadi ni na koji način nisu uticali na otpor Ukrajinaca.

Za 85% ispitanika (istraživanje je sprovedeno 4-27. decembra 2022, link: https://kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1167&page=1 ) teritorijalni ustupci nisu prihvatljivi (82% u maju 2022). Samo 8% (10% u maju 2022) veruje da je za postizanje mira i očuvanje nezavisnosti moguće odreći se nekih teritorija.

Posebno žestoko uništavanje istočnih regiona Ukrajine od strane rusije koje ona navodno želi da „oslobodi“ (u praksi od života, blagostanja, škola, bolnica, budućnosti), ima posebno vidljiv kontraproduktivan efekat za kremlj. Ako je u maju 2022. 68% građana istočnih regiona bilo protiv bilo kakvih teritorijalnih ustupaka ruskoj federaciji, a 19% je moglo pristati na neke ustupke, onda je u decembru već 80% stanovnika istoka bilo kategorički protiv bilo kakvih ustupaka zemlji agresoru, a broj onih koji su verovali da je za postizanje mira i očuvanje nezavisnosti moguće odreći se nekih teritorija smanjen je na 9%.

Na ovaj način ruski terorizam jača odlučnost građana Ukrajine da brane teritorijalni integritet, suverenitet i slobodu svoje zemlje u uslovima sveobuhvatne brutalne ruske agresije, konsoliduje naš narod koji podržavaju sve demokratije sveta", kaže se u saopštenju Ambasade Ukrajine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track