RAT BANDI NA ULICAMA ŠVEDSKE: Pucnjava, eksplozije i nasilje. Svi strahuju od kurdske lisice! Policija nemoćna
Foto: EPA/Claudio Bresciani

bukte okršaji

RAT BANDI NA ULICAMA ŠVEDSKE: Pucnjava, eksplozije i nasilje. Svi strahuju od kurdske lisice! Policija nemoćna

Planeta -

Brutalni rat između neprijateljskih bandi trenutno drži Švedsku u neizvesnosti. U oblasti Stokholma u roku od nekoliko sati dogodilo se pet nasilnih zločina, a jedan muškarac je poginuo.

Vikend je bio jedan od "najgorih za dugo vremena", rekao je premijer Ulf Kristersson za SVT u subotu. Žrtve i počinioci su sve više maloletnici, policija je označena kao "totalni promašaj".

S obzirom na „eskalaciju nasilja kriminala bandi“, konzervativac Kristersson se ponovo založio za oštrije mere: kriminalci bi morali da budu zatvoreni, a oni bez švedskog državljanstva proterani. Međutim, biće potrebno vreme da se problem stavi pod kontrolu, dodao je on, s obzirom na godine borbe protiv drugih talasa nasilja, kao što je u Njujorku 1990-ih i nedavno u susednoj Danskoj.

Švedska se godinama bori sa sukobima između rivalskih bandi koji su rezultirali uzastopnim pucnjavama i namernim eksplozijama gde je veliki broj povređenih. U 2022. godini bilo je 388 incidenata sa oružjem u ovoj članici EU, a 61 osoba je poginula. Situacija u glavnom gradu Stokholmu se nedavno ponovo pogoršala: od Božića je bilo više od 20 akata nasilja ove vrste, uključujući nekoliko prošlog vikenda.

Švedska, policija, neredi
foto: EPA/Lars Schroeder

Tokom ponovnog talasa nasilja poginule su dve osobe, a poslednji muškarac u petak uveče. Švedski ministar pravde Gunar Stromer govori o „teroristima“. „Neverovatno je važno da ne otupimo“, rekao je on. Proširuju se mogućnosti za prisluškivanje osumnjičenih počinilaca, a oko 190 zvaničnika iz drugih delova zemlje takođe je poslato u prestonicu da pruže podršku.

Istražitelj optužuje policiju za "potpuni neuspeh".

Policija je izgleda izgubila kontrolu: od 2015. godine stopa rasvetljavanja fatalnih napada je opala, 2022. godine samo svako četvrto delo je dovelo do osude. Kao rezultat toga, bande bi smatrale da su ubistva bez rizika, rekao je kriminolog Amir Rostami. Kriminalci postaju sve brutalniji, prema Kristerssonovim rečima, to su „ljudi sa ekstremnim potencijalom za nasilje koji, u potrazi za osvetom ili statusom, ugrožavaju bezbednost i slobodu drugih ljudi“.

„Činimo sve što možemo da sve bude bezbedno u Stokholmu“, rekao je Anders Tornberg, šef policije u Švedskoj, za radio stanicu Sveriges Radio P4.

Istražiteljka Kerolajn Asplund optužuje policiju za "potpuni neuspeh" u borbi protiv bandi. Zvaničnici su uvek zahtevali da drugi -- kao što su socijalne službe, škole i roditelji -- moraju da pomognu u prevenciji.

Švedska, policija, neredi
foto: EPA/Claudio Bresciani

„Kurdska lisica“ vuče konce?

Sumnja se da je jedan od razloga za incidente tokom vikenda sukob oko tržišta droge u gradu Sundsval, skoro 400 kilometara severnije. Prema SVT i novinama Aftonbladet, tamo je glavni 24-godišnjak sa kriminalnom mrežom. Kako se navodi, 36-godišnjak koji živi u Turskoj - poznat u Švedskoj kao "kurdska lisica" - želi da ga ospori za tu poziciju.

Navodi se da je nekoliko dela bilo usmereno protiv rođaka dvojice glavnih aktera. Prema informacijama SVT-a, u policiji se sumnja da kriminalci imaju svojevrsnu listu potencijalnih meta i odgovarajuću novčanu nagradu za izvršavanje naređenja protiv ovih ljudi. Prema navodima emitera, iza ovoga stoji mreža "kurdske lisice".

„Ravnodušnost koju pokazuju ove mreže i rizik da će treća osoba biti povređena raste sa težinom nasilnih zločina koje primećujemo“, rekao je za „Aftonbladet“ Jozef Viklund, šef lokalne policije u Sundsvalu. „S druge strane, mislim da je važno istaći činjenicu da je kriminal u društvu generalno opao.“ Mora se nastaviti „delovati proaktivno i osigurati da ove mreže ne prevladaju“.

Polovina osumnjičenih mlađih od 18 godina

Portparolka policije nazvala je situaciju "veoma napetom". „To nije norma i nije se ranije dešavalo u ovoj spirali nasilja“, rekla je ona. Policijski stručnjak za nasilje bandi, Gunar Apelgren, govorio je o veoma ozbiljnom sukobu. Radi se o ubijanju ili ubijanju – a žrtve i počinioci postaju sve mlađi i mlađi.

U petak uveče u poteri su povređena dva maloletnika. Policija je u automobilu koji su vozili pronašla oružje. Takođe u subotu popodne, tri mlade osobe su uhapšene nakon što je pucano na muškarca u južnom stokholmskom okrugu Enskede. Polovina osumnjičenih je mlađa od 18 godina, rekla je nedavno komandant istrage Hana Paradis.

Kunem se, trenutno me Švedska podseća na Gotam ili tako nešto. Pucnjave, bombaški napadi i grozota na dnevnoj bazi. Ovo nije Švedska u kojoj sam odrastao. Bande i nasilje nisu kul. Boli me kada vidim šta se dešava sa zemljom u kojoj sam odrastao.

Švedska, policija, neredi
foto: EPA/Jonas Ekstromer

Konzervativna vlada pod premijerom Kristerssonom, koju podržavaju desničarski populisti, nedavno je objavila da namerava da pooštri imigracione politike kao dalju meru. Ovo bi takođe trebalo da utiče na kriminal bande: prema ekspertima, članovi se sve više regrutuju iz imigrantskih porodica.

Ubrzo nakon jesenjih izbora, Kristersson je najavio da želi ponovo da „dovede stvari u red“.

Kristersson je bio premijer od sredine oktobra. U to vreme je nasledio socijaldemokratu Magdalenu Anderson i vlada sa konzervativno-liberalnom tropartijskom koalicijom, koja ne bi imala sopstvenu većinu bez desno-populističkih Švedskih demokrata. Zato je vlada ušla u saradnju sa desnicom - novina za skandinavsku zemlju EU.

Ona blisko sarađuje sa partijom u parlamentu, uključujući i borbu protiv kriminalaca. Pre nego što je nova vlada stupila na dužnost, borba protiv nasilja bandi bila je centralno obećanje i, prema mišljenju mnogih posmatrača, verovatno je bila odlučujuća za izbore.

Kurir.rs/ORF.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track