NOVA TAKTIKA RUSKOG RAKETNOG NAPADA NA UKRAJINU: Prvo baloni, a onda dronovi i rakete! Rojevi lažnih mamaca prate kalibre
Foto: Foto: Kurir TV grafika

analiza

NOVA TAKTIKA RUSKOG RAKETNOG NAPADA NA UKRAJINU: Prvo baloni, a onda dronovi i rakete! Rojevi lažnih mamaca prate kalibre

Planeta -

Ukrajina je u noći sreda na četvrtak ponovo bila meta napada ruskih krstatrećih raketa i dronova kamikaza.

Raketni udari zabeleženi su u severnoj, centralnoj i zapadnoj Ukrajini. Kao saopštavaju ukrajinske vojne vlasti na tu zemlju Rusija je lansirala 36 krstarečih raketa iz vazduha, mora i obalskih baterija.

U poslednjem napadu najviše je lansirano krstarečih raketa tipa kalibr sa brodova i podmornica Crnomorske flote južno od poluostrva Krim, zbog čega je Ukrajina u četvrtak rano ujutro poslala u napad dva drona na Sevastopolj, koji su po ruskim tvrdnjama oboreni nad morem.

Načelnik generalštaba Ukrajinske vojske general Zalužni objavio je da je PVO te zemlje uništila 14 krstarećih i 2 laserski vođene rakete vazduh-zemlja.

Udari prvo dronovima kamikzama zabeleženi su u Sumskoj, Lavovskoj, Krivogradskoj, Čerkaskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti.

Rusija, ruska podmornica, kalibr, lansiranje, projektil
foto: Screenshot YT/Ruptly

Najveći broj eksplozija registrovan je u Lavovu čak 5. PVO Ukrajine kako je navedeno borbeno je delovlala u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti.

S druge strane šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak rekao je da su ruske rakete gađale ciljeve na severu i zapadu Ukrajine, a pogođeni su i infrastrukturni objekti u Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti.

Naime, u svom obraćanju, Jermak potvrđuje promenu taktike ruske vojske, o čemu smo već pisali u Kuriru u tekstu pod naslovom: "OVAKO IZGLEDA NOVA TAKTIKA RUSKOG NAPADA NA UKRAJINU: Prvo dronovi E-95M, onda protivradarske rakete H-31PK, a onda H-101 i H-22"

Jermak navodi da je paraleno sa krstarećim raketama leteo i veliki broj raketa mamaca, što je odvuklo pažnju ukrajinskoj PVO, kao i da su dronovi korišteni za otkrivanje položaja raketnih jednica protivvazdušne odbrane.

U pitanju je dron E-95M napravljen je za borbenu obuku trupa u sukobu sa krstarećim raketama i proveru sistema PVO. Zadatak ovog drona je simulacija vazdušnih meta kao što su laserski vođene bombe, krstareće rakete i odabrani avioni i helikopteri taktičke vojne avijacije.

napad, Kijev, Rat u Ukrajini, H-101
foto: Printscreen Twitter

Ono što je poznato o ovom dronu jeste da je maksimalna visina leta 3.000 m, domet drona 50 km, maksimalna brzina oko 400 km/h, pogon M135 Pulsejet, gorivo benzin. Maksimalni potisak 15 kN. Maksimalna težina u poletanju 70 kg, dužina 2,1 m, raspon krila 2,4 m i prečnik trupa 0,25 m.

Navodno obaranje i dve vođenje rakete vazduh zemlja navodi i da je ruska avijacija u napadu koristila i borbene avione Su-30 i Su-35.

Neki zaključci koje su izveli mnogo upućeniji u ovo materiju od autora teksta navode da je ovo prvi raketni napad noću do sad. Noću su uglavnom u poslednja četiri meseca korišteni dronovi kamikaze Geran.

Napadu je navodno prethodilo jučerašnje vazdušno izviđanje osmatračkih balona, koji su se izennada pojavili nad Kijevom, kao i dronovi što je nateralo ukrajinsku PVO da otkrije svoje položaje dejstvovanjem po tim letečim objektima. Sa time su otkriveni podaci o radu raketnih posada i lokacije koje pokrivaju, a nepremeštanje na rezervne položaje pomogli su da se ruta leta krstarećih raketa znatno izmeni.

Borbeno delovanje protivradarskih raketa nije zabeleženo.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track