OVO JE KINESKI PLAN U 12 TAČAKA: Prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora, ali i ukidanje sankcija Rusiji
Foto: EPA XINHUA / Li Xueren

OVO JE KINESKI PLAN U 12 TAČAKA: Prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora, ali i ukidanje sankcija Rusiji

Planeta -

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dugoočekivani predlog mirovnog plana za Ukrajinu!

U dokumentu koji ima 12 tačaka, između ostalog, poziva se na nastavak mirovnih pregovora i ukidanje jednostranih sankcija i protivi upotrebi nuklearnog oružja.

1. Poštovanje suvereniteta svih zemalja

Univerzalno priznato međunarodno pravo, uključujući ciljeve i principe Povelje UU, mora se striktno poštovati. Sve zemlje, velike ili male, jake ili slabe, bogate ili siromašne, ravnopravne su članice međunarodne zajednice. Treba promovisati jednaku primenu međunarodnog prava, dok se dvojaki standardi moraju odbaciti.

2. Napuštanje hladnoratovskog mentaliteta

Bezbednost jedne zemlje ne treba da se zasniva na šteti drugih. Bezbednost regiona ne bi trebalo da se postiže jačanjem i širenjem vojnih blokova. Sve strane treba da, prateći viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti i imajući u vidu dugoročni mir i stabilnost sveta, pomognu u stvaranju uravnotežene i održive evropske bezbednosne arhitekture.

3. Prekid vatre

Sukob i rat nikome ne koriste. Sve strane moraju da ostanu racionalne i da budu uzdržane, da izbegavaju raspirivanje sukoba i pogoršanje tenzija i spreče da se kriza dalje pogorša ili čak izmakne kontroli. Trebalo bi da sve strane podrže Rusiju i Ukrajinu da rade u istom pravcu i da što je brže moguće obnove direktan dijalog, kako bi se postepeno deeskalirala situacija i na kraju došlo do sveobuhvatnog prekida vatre.

4. Nastavak mirovnih pregovora

Dijalog i pregovori su jedino održivo rešenje ukrajinske krize. Svi napori koji vode ka mirnom rešavanju krize moraju se podsticati i podržavati. Međunarodna zajednica treba da ostane posvećena ispravnom pristupu promovisanja pregovora o miru, da pomogne stranama u sukobu da što pre otvore vrata političkom rešenju i da stvore uslove za nastavak pregovora.

5. Rešenje humanitarne krize

Sve mere koje doprinose ublažavanju humanitarne krize moraju se podsticati i podržavati. Humanitarne operacije treba da prate principe neutralnosti i nepristrasnosti, a humanitarna pitanja ne treba politizovati. Sigurnost civila mora biti efikasno zaštićena, a humanitarni koridori bi trebalo da budu uspostavljeni za evakuaciju civila iz zona sukoba.

6. Zaštita civila i zarobljenika

Strane u sukobu bi trebalo da se striktno pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, da izbegavaju napade na civile ili civilne objekte, da štite žene, decu i druge žrtve sukoba i da poštuju osnovna prava ratnih zarobljenika. Kina podržava razmenu ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine i poziva sve strane da stvore povoljnije uslove za tu svrhu.

7. Očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana

Kina se protivi oružanim napadima na nuklearne elektrane ili druge miroljubive nuklearne objekte i poziva sve strane da se pridržavaju međunarodnog prava, uključujući Konvenciju o nuklearnoj sigurnosti (CNS), i da odlučno izbegavaju moguće nuklearne nesreće. Kina podržava Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i njenu konstruktivnu ulogu u promovisanju bezbednosti i sigurnosti mirnodopskih nuklearnih objekata.

8. Smanjenje strateškog rizika

Ne sme se koristiti nuklearno oružje i ne sme se voditi nuklearni rat. Trebalo bi se suprotstaviti pretnji od nuklearnog oružja ili njegovoj upotrebi. Nuklearna proliferacija se mora sprečiti i nuklearna kriza izbeći. Kina se protivi istraživanju, razvoju i upotrebi hemijskog i biološkog oružja od strane svih zemalja pod bilo kojim okolnostima.

9. Olakšavanje izvoza žitarica

Trebalo bi da sve strane implementiraju Inicijativu za crnomorsko žito, koju su potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i UN, u potpunosti i efikasno na izbalansiran način, i da podrže ulogu UN u tom pogledu. Inicijativa za saradnju u globalnoj bezbednosti hrane koju je predložila Kina pruža izvodljivo rešenje za globalnu prehrambenu krizu.

10. Ukidanje jednostranih sankcija

Jednostrane sankcije i maksimalni pritisci ne mogu rešiti situaciju i samo stvaraju nove probleme. Kina se protivi jednostranim sankcijama koje nije odobrio Savet bezbednosti UN. Relevantne zemlje treba da prestanu da zloupotrebljavaju jednostrane sankcije i "dugoruku jurisdikciju" protiv drugih zemalja, kako bi dale svoj udeo u deeskalaciji ukrajinske krize.

11. Stabilnost industrije i lanaca snabdevanja

Trebalo bi da sve strane iskreno održavaju postojeći svetski ekonomski sistem i da se protive korišćenju svetske ekonomije kao oruđa ili oružja u političke svrhe. Neophodni su zajednički napori da se ublaži prelivanje krize i spreči da ona naruši međunarodnu saradnju u energetici, finansijama, trgovini hranom i transportu i da potkopa globalni ekonomski oporavak.

12. Podrška rekonstrukciji

Međunarodna zajednica trebalo bi da preduzme mere za podršku postkonfliktnoj rekonstrukciji u zonama sukoba. Kina je spremna da pruži pomoć i ima konstruktivnu ulogu u ovom poduhv

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track