ALARM: Pobunjenici u Sudanu zauzeli laboratoriju u kojoj su izolovani uzorci polija, malih boginja i kolere!
Laboratorija je ugrožena: Tehničari nemaju pristup, Foto: Printscreen

ALARM: Pobunjenici u Sudanu zauzeli laboratoriju u kojoj su izolovani uzorci polija, malih boginja i kolere!

Planeta -

Svetska zdravstvena organizacija upozorila na "veliki biološki rizik", dok strane države nastavljaju da evakuišu svoje građane

Postoji "visoki rizik od biološke opasnosti" u Kartumu, glavnom gradu Sudana, nakon što je jedna od zaraćenih strana zauzela laboratoriju u kojoj se nalaze uzorci brojnih smrtonosnih bolesti, među kojima su polio, male boginje i kolera, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Nima Said Abid, predstavnik SZO za Sudan, obratio se novinarima u Ženevi preko video-linka.

Biološko oružje

On je istakao da zaposleni u Nacionalnoj laboratoriji za javno zdravlje u Kartumu nemaju pristup svojim radnim mestima niti mogu da osiguraju materijal koji bi u pogrešnim rukama mogao da se iskoristi kao biološko oružje.

- Najveći nam je problem to što laboratorijski tehničari nemaju pristup laboratoriji kako bi se osigurali biološki materijali i dostupni uzorci - rekao je on, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Zabrinjava i to što je laboratorija u više navrata ostala bez struje, što znači "da više nije moguće na ispravan način upravljati biološkim materijalom". CNN je objavio da su pripadnici pobunjenika iz Snaga za brzo delovanje (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, čiji je nadimak Hemeti, zauzeli laboratoriju.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila između zvanične vojske, na čijem je čelu general Abdel Fatah el Burhan, i pobunjenika. Prema podacima SZO, najmanje 459 osoba je poginulo, dok je više od 4.070 ranjeno.

- Lično sam video dva tela na ulici. Strahuje se da ima mnogo više žrtava - dodao je Abid.

Razaranje: Jedna od uništenih kuća
Razaranje: Jedna od uništenih kućafoto: AP/Marwan Ali

Usled sukoba došlo je do blokade bolnica i drugih javnih službi. Registrovano je 14 napada na zdravstvene ustanove, zbog čega je SZO najavio da će premestiti svoje radnike na sigurno.

Prekid aktivnosti

Abid je potvrdio da je iz Kartuma prešao u Port Sudan u velikom konvoju, koji je 30 sati prelazio preko pustinje. Od početka sukoba likvidirano je najmanje pet humanitaraca.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Svetski program za hranu (WFP), obustavili su svoje aktivnosti u Sudanu. Regionalni direktor Međunarodnog odbora Crvenog krsta (ICRC) za Afriku Patric Jusef pozvao je susedne zemlje da nastave s pritiskom na Sudan da pronađe "dugotrajno rešenje", čak i nakon što svi stranci budu evakuisani iz zemlje. Pucnjava ne prestaje

Ništa od primirja

Novinari CNN javljaju da se u Kartumu čuju pucnjevi i da grad nadleću borbeni avioni uprkos navodnom dogovoru o prekidu vatre na 72 sata. Cilj primirja je bio da se otvore rute za evakuaciju civila koji očajnički pokušavaju da napuste velike gradove u kojima danima nema vode, a hrane je sve manje. Dve zaraćene strane se međusobno optužuju za kršenje dogovora o primirju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track