Obama ubedljivo vodi u Virdžiniji, jednoj od sving država

Obama ubedljivo vodi u Virdžiniji, jednoj od sving država

Planeta -
Procenjuje se da će pored Ohaja i Floride, Virdžinija biti jedna od država koja će odlučiti ishod predsedničkih izbora

VIRDŽINIJA - Američki predsednik i kandidat demokrata Barak Obama ubedljivo vodi u odnosu na svog republikanskog protivkandidata Mita Romnija u Virdžiniji, jednoj od saveznih država koja bi mogla da odluči rezultat izbora u novembru.

Vašington post u današnjem broju prenosi podatke poslednjeg istraživanja prema kojem Obama vodi sa 52 prema 44 odsto među biračima koji su rekli da će izaći na izbore.

Prestonički dnevnik ocenjuje da će Romni teško doći do 270 elektorskih glasova neophodnih za pobedu u trci za mesto u Beloj kući ako ne dobije Virdžiniju. Procenjuje se da će pored Ohaja i Floride, Virdžinija biti jedna od država koja će odlučiti ishod predsedničkih izbora.

Virdžinija donosi 13 elektorskih glasova, a prema pravilima predsedničkih izbora, onaj kandidat koji u jednoj saveznoj državi osvoji više glasova dobija sve elektorske glasove.

Post navodi da je Virdžinija u vremenu recesije i ekonomske krize prošla bolje od ostalih država, prvenstveno zbog jakog sektora odbrane u kome je zaposleno dosta ljudi, što očigledno ide u Obaminu korist. Većina birača u ovoj državi, njih 53 odsto, kaže da sveukupno podržava Obamino vođenje politike, dok 51 odsto smatra da dobro vodi ekonomiju, čime su oba rezultata iznad nacionalnog proseka.

Anketa je urađena pre nego što je prekjuče pojavio tajno snimljeni video klip iz januara, u kome Romni na jednom donatorskom skupu kaže da 47 odsto Amerikanaca koji podržavaju Obamu glumi žrtve i da samo čekaju vladinu pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track