Turski ministar: EU nije hrišćanski klub, moliće nas
Foto: Reuters

Zafer Čaglajan

Turski ministar: EU nije hrišćanski klub, moliće nas

Planeta -
Turska ima pravo na pristupanje EU i nema nameru da od toga odustane, niti da se povuče iz pregovora, rekao je turski ministar privrede

BEČ - Ministar privrede Turske Zafer Čaglajan ocenio je da je EU već pet decenija nefer i neiskrena prema Ankari, i poručio da će doći dan kada će Brisel moliti njegovu zemlju da postane članica.

"EU se prema nama i dalje ponaša potpuno hladno, iako Turska, za razliku od većine država EU, ispunjava Mastriške kriterijume. Međutim, doći će dan kada će nas moliti da pristupimo“, istakao je Čaglajan.

On je naglasio da će tada Turska odlučiti da li će pristupiti ili ne.

Turska, prema njegovim rečima, ima pravo na pristupanje EU i nema nameru da od toga odustane, niti da se povuče iz pregovora.

Međutim, otvoreno je da li će do ostvarenja Turskog pristupanja EU evro još uvek postojati, upozorio je Čaglajan.

"EU žanje ono što je posejala“, kazao je on u vezi aktuelne krize u Uniji.

Čaglajan je ukazao da je Turska uspela da smanji svoju zaduženost sa 73 na 39 odsto, i da nijedna banka nije u problemu.

Privreda Turske, prema njegovim rečima, prošle godine je zabeležila rast od 8,5 odsto, dok je evropska prirveda porasla samo za 1,5 odsto, a da je Ankara bila članica rast EU bi bio 1,8 odsto.

"Mi ćemo i dalje nervirati Evropljane. Postoje ljudi koji žele da pretvore EU u hrišćanski klub i Tursku države izvan nje. To nećemo dopustiti“, poručio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja