PRIGOŽINU SE IZGUBIO SVAKI TRAG: Niko ne zna gde se nalazi, trebalo već da ode u Belorusiju, poznato i gde je viđen poslednji put
Foto: ap

dan posle pobune

PRIGOŽINU SE IZGUBIO SVAKI TRAG: Niko ne zna gde se nalazi, trebalo već da ode u Belorusiju, poznato i gde je viđen poslednji put

Planeta -

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, viđen je kako napušta okružni vojni štab u Rostovu, stotinama kilometara južno od Moskve, kasno u subotu u sportskom terenskom vozilu, ali njegova lokacija u nedelju nije bila poznata, prenela je britanska novinska agencija Rojters.

Francuska novinska agencija AFP je napisala da Jevgenij Prigožin mora da ode u Belorusiju, ali u nedelju ujutru nije poznato gde je šef Vagnera iako je polazak zakazan.

Jedinice Vagnera, podsetimo, počele su sinoć da se povlače u svoje baze nakon što je uz posredstvo beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka postignut dogovor o prekidu oružane pobune. Povlačenje su počeli i specijalci iz Čečenije koji su poslati da uguše pobunu.

Prigožin se inače poslednji put oglasio kasno sinoć kad je potvrdio da je dogovor postignut.

- Za jedan dan smo stigli na samo 200 km od Moskve. Za to vreme nismo ispustili ni jednu kap krv naših boraca. Sada je došao trenutak kad je ruska krv mogla da se prolije. Shvatajući svu odgovornost za to što će se proliti ruska krv odlučili smo da okrenemo kolone i da se vratimo u naše terenske logore - saopštio je Prigožin.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak na kome se navodno vidi kako Prigožin odlazi iz Rostova. Na snimku se vidi kako mu masa zviždi i aplaudira, a pojedini ljudi na ulici su se pozdravili sa njim.

Britanski general Ričard Denat, međutim, upozorava da Ukrajina mora da se čuva od mogućeg napada koji bi Prigožin mogao da pokrene na Кijev iz pravca Belorusije.

- Činjenica da je otišao u Belorusiju jeste stvar za zabrinutost - rekao je bivši načelnik generalštaba britanske vojske.

Denat je rekao da je "sasvim moguće" da Rusija iskoristi Vagnerovu grupu da ponovo pokuša da zauzme Кijev.

- Ako je Prigožin zadržao efikasnu borbenu snagu oko sebe mogao bi ponovo da predstavlja pretnju ukrajinskom krilu najbližem Кijevu - rekao je Denat.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track