POSLE POBUNE VAGNERA PUTIN OTKRIVA: Čime mu počinje svaki radni dan! Ukinut režim kontraterorističke operacije u Moskvi
Foto: EPA/russian defence ministry press service, Printscreen Youtube/Euronews, Shutterstock

Rat u Ukrajini 487. dan

POSLE POBUNE VAGNERA PUTIN OTKRIVA: Čime mu počinje svaki radni dan! Ukinut režim kontraterorističke operacije u Moskvi

Planeta -

U Moskvi su i danas pojačane mere bezbednosti. Ruska duma sprema zakon o privatnim vojnim kompanijama

Nakon pobune "Vagnera", ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da radni dan počinje i završava pitanjima o "specijalnoj operaciji" u Ukrajini.

U Moskvi su i danas pojačane mere bezbednosti. Ruska duma sprema zakon o privatnim vojnim kompanijama. Sa druge strane, ukrajinski i predsednik SAD Vladimir Zelenski i Džozef Bajden razgovarali su telefon o situaciji u Rusiji.

Ukrajinske snage su u velikoj kontraoofanzivi na istoku i jugu zemlje, dok rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su odbijeni napadi u oblastima Zaporožja i Donjecka.

Ukinut režim kontraterorističke operacije u Moskvi

U Moskvi, Podmoskovlju i Voronješkoj oblasti ukinut je režim kontraterorističke operacije, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

Kako su naveli, zbog odsustva pretnji po život, zdravlje, imovinu i druge zakonom zaštićene interese ljudi odlučeno je da se na teritoriji Moskve i Moskovske oblasti ukine režim kontraterorističke operacije od 9 sati po moskovskom vremenu. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin potvrdio je da ukida režim borbe protiv terorizma nametnut u ruskoj prestonici tokom pobune grupe Vagner, preneo je RTS pozivajući se na ruski Sputnjik.

Rat u Ukrajini
foto: EPA/russian defence ministry press service, Printscreen Youtube/Euronews

Predsednik Rusije Vladimir Putin, nakon pobune paravojne grupe "Vagner", izjavio je da radni dan počinje i završava pitanjima o "specijalnoj operaciji" u Ukrajini, kao i da mu je primarna pažnja na ostvarenju postavljenih ciljeva, objavio je RTS.

Borci "Vagnera", u međuvremenu, napustili su oblasti Voronježa i Lipecka, dok su u Moskvi još danas na snazi pojačane mere bezbednosti. Šef Komiteta za odbranu ruske Državne dume Andrej Kartapolov rekao je i da Duma sprema zakona kojim bi bilo regulisano delovanje privatnih vojnih kompanija.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i tokom jučerašnjeg dana razgovarao je telefonom sa Vladimirom Putinom, ali javnosti nisu saopšteni detalji razgovora.

Kremlj
Kremljfoto: Shutterstock

Za to vreme, oglasio se i sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksej Danilov koji je naveo da Ukrajina ne isključuje učešće Lukašenka u mirovnim pregovorima Kijeva i Moskve.

I tokom jučerašnjeg dana u svetu su se nizale reakcije na pobunu "Vagnera". Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao je o situaciji o Rusiji sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, ali i o planovima za kontraofanzivu Ukrajine.

Prigožin
Prigožinfoto: AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken, takođe, naveo je da možda još nismo videli poslednji čin previranja u Rusiji, kao i da je prerano govoriti kakva sudbina čeka borce "Vagnera".

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track