MISTERIJA PRIGOŽINOVOG NESTANKA OTVORILA NOVE SUMNJE Šef Vagnera sledbenicima dao 3 izbora! Analitičari: Ova stvar je veoma ČUDNA
Foto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia, AP/Alexei Danichev

MISTERIJA PRIGOŽINOVOG NESTANKA OTVORILA NOVE SUMNJE Šef Vagnera sledbenicima dao 3 izbora! Analitičari: Ova stvar je veoma ČUDNA

Planeta -

Američki general u penziji Robert Abrams izneo teoriju zavere o vođi grupe Vagner, ne navodeći nikakve konkretne dokaze.

- Šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin je verovatno ili mrtav ili u zatvoru i a njegov sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon pobune je verovatno lažiran, tvrdi penzionisani američki general Robert Abrams.

Robert Abrams
foto: Edelman Alex/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

- Sumnjam da ćemo ikad više videti Prigožina u javnosti - rekao je Abrams za ABC Njuz.

Sve je inscenirano

- Mislim da je sklonjen ili poslat u zatvor, ali sumnjam da ćemo ga ikad više videti ponovo - rekao je on ne navodeći konkretne dokaze za svoju tvrdnju.

Na pitanje da li misli da je Prigožin živ s obzirom na nedavnu pobunu, koja se smatra najvećim izazovom za Putinov režim otkad je došao na vlast 1999. godine, Abrams je odgovorio:

- Mislim da nije, a ako i jeste, onda je negde u zatvoru - rekao je on.

Abrams je takođe izrazio sumnju u to da je uopšte došlo do sastanka Putina i Prigožina 29. juna pet dana nakon pobune, kako je objavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Iznenadio bih se ako bismo stvarno videli dokaz da se Putin sastao s Prigožinom i mislim da je to inscenirano - rekao je Abrams.

Tu tvrdnju za Kurir prokomentarisao je analitičar Branimir Ðokić:

Branimir Ðokić
foto: Kurir Televizija

- Prigožin ima veliki uticaj. Grupa Vagner je prisutna u Africi i pomaže lokalnim diktatorima kao privatna vojska. Konkretno su u pitanju Čad, Centralnoafrička Republika i Burkina Faso. Ako bi uklonili Prigožina, neko bi morao da ga zameni, a to bi bilo jako teško - smatra on.

Ðokić smatra da je, bez pouzdanih informacija, sve samo nagađanje.

- Sada se puštaju i spekulacije da Prigožin nije uopšte bio u Belorusiji, da je sve vreme u Moskvi. Ne možemo znati šta se tačno dešava. Ako Adams ima neke informacije, mogao je više da kaže - dodao je.

Tri izbora

Analitičar Ivan Miletić smatra da je Prigožinov nestanak iz medija sumnjiv i da njegova smrt ne spada baš u domen potpune teorije zavere:

Ivan Miletić, Nebojša Obrknežev
foto: Kurir tv

- Ako je predsednik Putin zaista ozbiljan, i to može da se očekuje. To je bila velika pobuna, gde je neko poslao puno vojnika na Moskvu. Očito se ne zna gde je Prigožin. Poslednje vesti o njemu su da se sastao s Putinom, ali nema fotografija sa tog sastanka, što je veoma zanimljivo.

Podsetimo, Peskov je novinarima u ponedeljak rekao da je Putin pozvao 35 osoba, među kojima je bio i Prigožin, na sastanak koji je trajao tri sata.

Pobuna je, inače, prekinuta dogovorom u kojem je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. U okviru dogovora, Prigožin je trebalo da napusti Rusiju i preseli se u Belorusiju. Njegovi ljudi imali su tri izbora: da prate Prigožina u Belorusiju, da se pridruže regularnoj ruskoj vojsci ili da prestanu da se bore i vrate se kući.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track