UGINULE MAČKE U POLJSKOJ BRINU SZO: Inficirane ptičjim gripom, postoji rizik od ZARAŽAVANJA LJUDI,mutacija bi pokrenula PANDEMIJU
Foto: Shutterstock, Ilustracija

OBOLELE OD VIRUSA H5N1

UGINULE MAČKE U POLJSKOJ BRINU SZO: Inficirane ptičjim gripom, postoji rizik od ZARAŽAVANJA LJUDI,mutacija bi pokrenula PANDEMIJU

Planeta -

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas saopštila da su desetine mačaka u Poljskoj zaražene ptičijim gripom, a ima rizika da se taj virus prenese na ljude, mada to zasad nije registrovano.

Krajem prošlog meseca poljske vlasti su obavestile zvaničnike SZO o neobičnom uginuću više od 45 mačaka u 13 regiona zemlje. Testiranjem je prošle nedelje utvrđeno da je 29 od tih mačaka obolelo od virusa H5N1.

U saopštenju se navodi da je to prvi put da je toliki broj inficiranih mačaka prijavljen u toliko velikom području u jednoj zemlji.

SZO je saopštila da je rizik da ljudi u Poljskoj budu zaraženi ptičjim gripom "nizak" do "umeren" za one koji su bili u kontaktu s tim mačkama, uključujući vlasnike mačaka i veterinare.

Od prošle godine vlasti deset zemalja su prijavile pojavu ptičjeg gripa kod sisara, uključujući gajene kune u Španiji, foke u SAD i morske lavove u Peruu i Čileu.

Od juna je najnovija varijanta H5N1 prijavljena kod ptica i drugih životinjskih vrsta u Aziji, Africi, Evropi i Americi.

SZO je saopštila da je od 2020. godine u svetu prijavljeno desetak slučajeva zaražavanja ljudi.

Naučnici brinu da bi sve veći broj slučajeva H5N1, posebno kod životinja koje imaju kontakte s ljudima, mogao dovesti do mutirane verzije virusa koji bi se lako mogao širiti među ljudima, izazivajući još jednu pandemiju.

(Kurir.rs/Beta, Foto: ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track