NEVIĐENA BLAMAŽA AMERIČKE VOJSKE: Godinama šalju poverljive informacije na pogrešnu adresu?! TAJNI PODACI ZAVRŠILI NEGDE U MALIJU
Foto: EPA / TIAGO PETINGA

hit

NEVIĐENA BLAMAŽA AMERIČKE VOJSKE: Godinama šalju poverljive informacije na pogrešnu adresu?! TAJNI PODACI ZAVRŠILI NEGDE U MALIJU

Planeta -

Milioni elektronskih poruka američke vojske slučajno su usmereni na državu Mali otkrivajući vrlo osetljive informacije uprkos upozorenjima da bi se nešto takvo moglo da se dogodi.

Umesto upisivanja sufiksa .MIL za sve adrese e-pošte američke vojske neki su greškom upisivali .ML što je domen za afričku državu Mali. Američki mediji navode da je rezultat takve greške stalni protok osetljivih informacija koje se šalju u Mali.

Jedna od pogrešno poslate e-pošte sadržala je planove putovanja načelnika generalštaba američke vojske Džejmsa Mekonvila uz popis brojeva soba za njega i još 20 saradnika, generalov itinerar i pojedinosti o preuzimanju ključeva u hotelu u Džakarti.

Još pre desetak godina holandski stručnjak za internet Johan Zurbijer prvi je upozorio na taj problem. Zurbijer je 2013. sklopio desetogodišnji ugovor za upravljanje državnom domenom Malija, koji uskoro ističe, a poslednjih meseci je prikupljao pogrešno usmerene e-poruke kako bi vladi ukazao na ozbiljnost problema.

- Rizik je stvaran i mogli bi da ga iskoriste protivnici SAD - napisao je stručnjak u pismu.

Vlada Malija, naime, održava bliske veze s Rusijom. Sada će preuzeti kontrolu nad domenom, a time i nad pogrešno adresiranim porukama. Zurbijer je rekao da se obratio nekolicini vladinih zvaničnika. Kad je preuzeo kontrolu nad domenom Mali 2013. godine odmah je uočio zahteve za army.ml i navy.ml. Pravnici su mu savetovali da o svemu obavesti američke vlasti, međutim, rezultata nije bilo.

Od gotovo 120.000 mejlova koje je prikupio samo u poslednjih nekoliko meseci, nijedna nije označena kao poverljiva, većina je označena kao neželjena pošta.

Osetljive informacije koje se dele u ovim porukama uključuju rendgenske snimke i druge medicinske podatke, podatke iz ličnih dokumenata, popise posade vojnih brodova i osoblja vojnih baza, porezne i finansijske evidencije, fotografije baza, izveštaje o inspekciji, kaznene prijave protiv osoblja kao i interne istrage o zlostavljanju.

To što su u njima bili i službeni planovi putovanja i rezervacije potencijalno je zvaničnike koje putuju u inostranstvo izlagalo opasnosti ako bi informacije dospele u pogrešne ruke.

- Ako imate ovu vrstu trajnog pristupa možete generisati obaveštajne podatke čak i samo iz neklasifikovanih informacija - rekao je za penzionisani general Majk Rodžers za Fajnenšl tajms.

Poručnik Tim Gorman, portparol Pentagona, rekao je za američki list da je ministarstvo odbrane svesno problema i da ga shvata ozbiljno. Takve poruke biće, kako kaže, blokirane pre nego napuste .MIL domen nakon čega će pošiljalac biti obavešten da mora da potvrdi adresu e-pošte internog primaoca.

Na pogrešnu adresu otišla je i korespondencija agenta FBI koji je pokušao da prosledi šest poruka mornarici, ali ih je umesto toga poslao u Mali. Takođe je zalutalo i hitno diplomatsko pismo turske ambasade upućeno Stejt dipartmentu o mogućim operacijama militantne Kurdistanske radničke stranke protiv turskih interesa u SAD.

Nije međutim samo američka vojska grešila. Probleme sa slanjem imali su i Holanđani koji imaju domen .NL, a zbog tipfelera poruke su poslate takođe u Mali.

(Kurir.rs/Večernji/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja