UKRAJINCI PRVI PUT STIGLI DO ZMAJEVIH ZUBA U ZAPOROŽJU: Pogledajte kako testiraju ruske odbrambene linije DALJE OD ROVA NISU MOGLI
Foto: Printscreen/Twitter

novi momenti

UKRAJINCI PRVI PUT STIGLI DO ZMAJEVIH ZUBA U ZAPOROŽJU: Pogledajte kako testiraju ruske odbrambene linije DALJE OD ROVA NISU MOGLI

Planeta -

Ukrajinske snage prvi put su viđene nadomak takozvanih zmajevih zuba na jugu zemlje u Zaporožju.

Snimak koji kruži na društvenim mrežama prikazuje borbeno vozilo koje se približava ruskim odbrambenim linijama. CNN je geolocirao snimak u oblast istočno od malih sela Nove i Harkove u Zaporoškoj oblasti.

Snimak je zabeležen sa ruskog vojnog položaja i prikazuje vojno vozilo Oružanih snaga Ukrajine koje se kreće poljem ka jarku ispred velikog reda takozvanih zmajevih zuba - odbrambene linije od betonskih i armaturnih piramida koje mogu da služe kao barijera protiv tenkova.

Vozač se pojavljuje u jednom trenutku i počinje da trči nazad prema drvoredu.

Kad vozilo udari u rov vidi se veliki oblačić zemlje i dima. Sekundu kasnije čini se da je prednji kraj vozila zaglavljen.

Nejasno je šta se tačno dešava na snimku.

ŠTA SU ZMAJEVI ZUBI?

Satelitski snimci mesecima pokazuju da su Rusi postavili linije zmajevih zuba preko teritorije koju kontrolišu u Ukrajini.

Raspoređeni su u tri duboka reda koja se protežu stotinama kilometara. Sa obe strane betonskih linija ruske snage su takođe kopale masivne protivtenkovske rovove.

Ukrajinski vojni blogeri tvrde da njihove snage testiraju sposobnost vozila da pređe preko rova i zmajevih zuba dok proruski kanali na Telegramu navode da je to žrtva jednog od njihovih vojnih udara.

CNN navodi i da je jasno da je ukrajinska kontraofanziva u južnom delu zemlje ostvarila zapažene rezultate u poslednjih nekoliko dana.

Odbrambena linija takođe predstavlja značajnu prepreku za koju će ukrajinske snage morati da pronađu način za prevazilaženje u danima i nedeljama koji dolaze.

(Kurir.rs/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja