"OČEKIVANJA OD UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE SU BILA PREVELIKA!" Miškeljin tvrdi: Obučavani su po NATO doktrini, ali im je FALILO OVO
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

KURIR TV

"OČEKIVANJA OD UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE SU BILA PREVELIKA!" Miškeljin tvrdi: Obučavani su po NATO doktrini, ali im je FALILO OVO

Planeta -

Nakon dva meseca od početka planirane ukrajinske kontraofanzive, stvarnost na terenu ne odražava očekivane ishode. Prema Njujork tajms izveštaju, ukrajinske trupe, koje su bile obučene i opremljene od strane SAD i njihovih saveznika, suočavaju se sa izazovima na terenu.

Iako je upotreba naprednog zapadnog oružja bila deo strategije, rezultati nisu bili onakvi kakvi su se želeli. Trupe su se našle zarobljene u gustim minskim poljima, pod neprestanim napadima ruskog artiljerijskog i helikopterskog udara. Ukrajinska vojska tokom kontraofanzive nije uspela da dostigne čak ni osnovne linije obrane ruskih snaga.

Marko Miškeljin, politički analitičar, gostovao je u jutarnjem gde se dotakao ukrajinske kontraofanzive i trenutne situacije na frontu.

- Čini mi se da će to strpljenje biti odlučujući faktor u daljem razvoju situacije. Ako obratimo pažnju CNN je sproveo anketu među američkim građanima i gde je prvi put bilo preko 55% njih koji su bili protiv toga da se šalje dalje naoružanje Ukrajini. To je najviše iz razloga ove kontraofanzive koja ne daje onakve rezultate kakve su se očekivali na Zapadu. Čini mi se da su očekivanja bila prevelika upravo zbog te prve kontraofanzive gde Zapad nije očekivao da će Ukrajina uspeti tolike udarce da zada Rusiji. Međutim, Rusija je imala praktično 8 meseci da se utvrdi i te linije odbrane su izuzetno dobro utvrđene - rekao je Miškeljin i dodao:

02:44

OČEKIVANJA OD UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE SU BILA PREVELIKA! Miškeljin tvrdi: Obučavani su po NATO doktrini, ali im je FALILO OVO

- Ako dodamo i taj sam momenat obuke koji su Ukrajinci imali. Oni jesu obučavani po toj NATO doktrini da probijaju te redove. Međutim, ono što njima fali da bi mogli da se bore po toj doktrini jeste nadmoć u avijaciji koju oni apsolutno nemaju. Što delom usporava napredovanje. Ukoliko Ukrajinci ne uspeju da naprave neke značajnije pomake postavlja se pitanje da li će strpljenju doći kraj i koliko će se nastaviti da se podržava Ukrajina.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:59

UKRAJINA PREVIDELA OZBILJAN TAKTIČKI DETALJ! Pukovnik u penziji otkrio zašto je došlo do neuspeha kontraofanzive: OVO JE RAZLOG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track