NJIH SU ČLANICE BRIKS-A POZVALE DA IM SE PRIDRUŽE: Ulazi još 6 država, među njima i jedna od najmoćnijih i najbogatijih u svetu
Foto: Li Xueren / Xinhua News / Profimedia

samit u južnoj africi

NJIH SU ČLANICE BRIKS-A POZVALE DA IM SE PRIDRUŽE: Ulazi još 6 država, među njima i jedna od najmoćnijih i najbogatijih u svetu

Planeta -

JOHANESBURG - Članice grupe BRIKS odlučile su da pozovu šest država, među kojima su Iran i Saudijska Arabija, da postanu deo tog bloka, objavio je predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa na samitu u Johanesburgu.

Uz Iran i Saudijsku Arabiju, članice grupe BRIKS od 2024. godine trebalo bi da postanu i Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Egipat i Etiopija.

BRIKS trenutno čini pet ekonomija u razvoju, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, koje su postigle dogovor o proširenju bloka na ovonedeljnom samitu.

Proširenje grupe BRIKS naredne godine biće drugo, budući da se bloku, koji su 2009. formirali Brazil, Rusija, Indija i Kina, godinu dana kasnije pridružila Južna Afrika.

Pet članica grupe BRIKS trenutno čine oko 40 odsto svetske populacije i imaju udeo veći od 25 odsto u globalnom bruto domaćem proizvodu.

Prilikom objave da će se blok proširiti, uz Ramafosu su bili i lideri Kine, Brazila i Indije, Si Đinping, Luis Inasio Lula da Silva i Narendra Modi.

Ruski predsednik Vladimir Putin nije došao na samit nakon što je Međunarodni krivični sud u martu izdao nalog za njegovo hapšenje po optužbi za otmicu dece iz Ukrajine. Putin je učestvovao na samitu putem video veze, dok je Rusiju u Johanesburgu predstavljao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track