ERDOGAN REKAO ŠTA JE JEDINO REŠENJE ZA KRVOPROLIĆE U IZRAELU: Pričao sa Šolcom, stavio karte na sto - hoće da spreči ŠIRENJE HAOSA
Foto: AP Markus Schreiber, EPA Rajat Gupta

ERDOGAN REKAO ŠTA JE JEDINO REŠENJE ZA KRVOPROLIĆE U IZRAELU: Pričao sa Šolcom, stavio karte na sto - hoće da spreči ŠIRENJE HAOSA

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imao je telefonski razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, tokom kojeg je izjavio da je jedini način da se reši kriza u Gazi priznavanje nezavisnosti Palestine.

"Predsednik Erdogan je istakao da Turska čini neophodne napore da što pre okonča krizu i da je spremna da preduzme različite mirne korake, uključujući i da postane posrednik u njenom rešavanju. Naš predsednik je rekao da je osnova za rešavanje problema ispunjavanje obećanja data Palestini i rukovodstvu međunarodne zajednice u stvaranju nezavisne, suverene države Palestine u granicama iz 1967. godine sa prestonicom u istočnom Jerusalimu", navodi se u saopštenju kancelarije turskog lidera.

Prethodno je Erdogan, u okviru napora za deeskalaciju sukoba u Gazi, obavio telefonske razgovore sa liderima 10 država, uključujući Rusiju Vladimirom Putinom, kao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Situacija na Bliskom istoku naglo se pogoršala nakon oružane infiltracije militanata Hamasa iz pojasa Gaze na izraelsku teritoriju.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve u Pojasu Gaze.

Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track