DRAMA NA BRITANSKOJ NUKLEARNOJ PODMORNICI: Inženjeri sprečili katastrofu u poslednjem momentu! POSADA IZBEGLA SIGURNU SMRT
Foto: ROYAL NAVY-MOD / Sipa Press / Profimedia

incident

DRAMA NA BRITANSKOJ NUKLEARNOJ PODMORNICI: Inženjeri sprečili katastrofu u poslednjem momentu! POSADA IZBEGLA SIGURNU SMRT

Planeta -

Britanska nuklearna podmornica klase "vangard" opremljena balističkim projektilima "trident 2" umalo je potonula na dno Atlantskog okeana nakon što joj se pokvario senzor za merenje dubine.

Na podmornici je u trenutku kvara bilo 140 članova posade.

Podmornica je bila na misiji u Atlantiku kad su prema navodima tabloida San inženjeri uspeli da u poslednji čas spreče katastrofu. Usled kvara na senzoru za dubinu pretila je opasnost da podmornica zaroni mnogo dublje od dozvoljenog što bi svakako dovelo do implozije. Dubinomer je pokazivao da se nalazila na mnogo manjoj dubini od stvarne.

Inženjeri su u zadnjem delu plovila pronašli ispravan senzor, koji je pokazivao da se približavaju opasnoj zoni, a tada su uključili alarm.

- Nije na inženjerima da kontrolišu na kojoj se dubini nalazi podmornica, ali su prvi uočili da nešto nije u redu. Tehnički je podmornica i dalje bila u operativnoj upotrebi, ali cela posada je bila aktivirana i poslata u svoje radne stanice. Bolje i da ne pomišljamo šta bi se dogodilo da je nastavila sa zaranjanjem - rekao je za San anonimni izvor upoznat sa situacijom.

Maksimalna dubina za podmornicu ove klase iznosi oko 500 metara. Incident je doveo do automatskog pokretanja istrage. Izvori britanskog tabloida navode da nuklearni arsenal nije bio u opasnosti.

Zasad se ne zna koja je od četiri britanske podmornice klase "vangard" bila umešana u incident.

Podmornica klase "vangard" teži 15.900 tona i dugačka je skoro 150 metara.

Ima kapacitet da ponese 192 nuklearna projektila.

- Sve naše podmornice nastavljaju da ispunjavaju svoje obaveze i uključene su u globalne operacije zaštite nacionalnih interesa uz odbranu naših saveznika. Ne komentarišemo specifične misije i operacije, a sigurnost našeg ljudstva je uvek najviši prioritet - navodi se u saopštenju Kraljevske mornarice. Dejli mejl navodi da je jedna britanska nuklearna podmornica u stalnoj patroli još od 1969. godine. Glavni razlog za to je da može reagovati sa neočekivanog mesta u slučaju da Velika Britanija bude meta iznenadnog nuklearnog napada.

Britanska strateška nuklearna podmornica HMS Viktorius, podsetimo, navodno je prošle godine prekinula tajnu misiju na Atlantiku zbog požara koji je izbio dok je bila pod vodom.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:10

OVA PODMORNICA JE BILA PREDVIĐENA DA IDE DO 1.300 METARA! Stručnjaci analiziraju: Kompanija je dala OVE ugovore, znala je rizik!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track