"IZRAEL JE IMAO PRAVO NA SAMOODBRANU, IMAJU LI GA I PALESTINCI" Zastrašujuće svedočenje portparola UNICEF-a: Mari li iko za civile
Foto: EPA/Atef Safadi

kurir tv

"IZRAEL JE IMAO PRAVO NA SAMOODBRANU, IMAJU LI GA I PALESTINCI" Zastrašujuće svedočenje portparola UNICEF-a: Mari li iko za civile

Planeta -

Četvrtog dana primirja Izraela i Hamasa trebalo bi da bude pušteno još izraelskih i palestinskih talaca. Katar je danas objavio da je postignut dogovor o produženju primirja za jos dva dana, prenosi BBC.

Civili u Pojasu Gaze koriste prekid vatre da potraže svoje porodice, hranu i medicinsku pomoć.

Svedočenje Džemsa Eldera portparola Unicefa, koji je tokom četiri dana primirja ušao sa saradnicima u Pojas Gaze, je zastrašujuće!

Elder je za nemački Dojče vele (DW) govorio o punim autobusima povređene dece koja tek sada stižu do bolnica i koja se kako navodi osećaju se na trulo meso, sa strašnim opekotinama, sa ožiljcima rata i ranama od artiljerije.

Palestina, Huti, Balistička raketa
foto: EPA Us Navymc Michael Singley Hand

Gosti "Usijanja" koji su diskutovali o ovoj temi jesu Branko Branković, diplomata i nekadašnji ambasador pri Ujedinjenim nacijama, zatim prof. Miroslav Bjegović stručnjak iz oblasti terorizma i organizovanog kriminala i Milan Antonijević advokat.

Bjegović je diskutovao o tome da li je Hamas, svojim terorističkim napadom sedmog oktobra, nekako naneo štetu Palestincima na širem geopolitičkim nivou:

- Sigurno da je Hamas u tom početnom delu sam sebi naneo udarac ili neželjeni efekat koji povlači velike posledice koje vidimo na terenu. Međutim, postavlja se pitanje, jer je Izrael imao prava na samoodbranu, da li sada Palestina ima pravo na samoodbranu? Jer, ipak su Izraelske snage ušle, sada već kopnenim jedinicama, trupama u sam pojas Gaze. Mi kao država se ne mešamo u taj sukob, ali sve nas zabrinjava sam pogled međunarodne zajednice koja se svakako privržava jednoj ili drugoj strani, ali vidimo da narod strada, obični ljudi.

01:59

HAMAS NE MARI ZA CIVILE, ISKORIŠĆAVA USTANOVE Sagovornici Usijanja analiziraju: Postoje dve teze koje su koren ovog sukoba

Branković se osvrnuo na koren, odnosno dve teze koje se povezuju sa sukobom u Palestini:

- Od samog početka su bile dve teze. Jedna je da je Hamas konačno, valjda u dogovoru sa arapskim zemljama, hteo da pitanje Palestine jednog zauvek stavi na dnevni red i da je zbog toga prvi napao. Druga teza je da su i Amerikanci imali prste u tome da Hamas krene sa nečim kako bi se sve ono u Ukrajini skinulo sa dnevnog reda, odnosno sredstava javnog informisanja. Zna se, kada je Ukrajina u pitanju, da je totalni promašaj SAD i zapadne Evrope to što su hteli. Postavlja se pitanje, ali izaći na videlo sve, ne zastupam niti jednu od ovih teza, ali su to evidentne teze koje postoje.

Antonijević je rekao Hamas ne mari za civile:

- Verujem da ovakav način borbe udaljava Palestinu od samog rešenja i od mogućnosti da se Izrael usaglasi i da iz svega izađemo sa priznanjem UN. Sa ovakvim nivoom obračuna i haosa, to šalje lošu sliku i udaljava nas od rešenja. Na početku se videlo da Hamas ne mari mnogo za civilne žrtve. Očigledno su pokušavali da iskoriste taj živi štit, zloupotrebili su te civilne objekte, ustanove... To razlikuje ovaj sukob od ostalih.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:46

PAUZU ĆE OBE STANE ISKORISTITI DA DOVUKU VOJSKU Stručnjaci bez dileme: Hamas nema oružje, ali ima JEDNU ZNAČAJNU PREDNOST!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track