"AMERIKA JE SLEPO PODRŽAVALA IZRAEL U SVEMU, ALI BAJDEN IMA DRUGAČIJU ADMINISTRACIJU" Kostić: Sada neće načiniti radikalne poteze
Foto: Printscreen/X

kurir tv

"AMERIKA JE SLEPO PODRŽAVALA IZRAEL U SVEMU, ALI BAJDEN IMA DRUGAČIJU ADMINISTRACIJU" Kostić: Sada neće načiniti radikalne poteze

Planeta -

Izrael i Hamas postigli su dogovor o produženju primirja za dodatna dva dana, prema izjavama zvaničnika Katara koji su posredovali u pregovorima radi prekida vatre.

Danas će Izrael osloboditi tri palestinske žene i 30 dece, dok se Hamas obavezao na oslobađanje još 20 žena i dece u naredna dva dana.

U međuvremenu, dok se čekao odgovor o produžetku primirja, izraelski premijer Bendžamin Netanijahu sastao se s američkim milijarderom Ilonom Maskom u kibucu Kfar Aza, a detaljnije o tome pročitajte ovde.

Gost jutarnjeg programa na Kurir televiziji koji je komentarisao značaj primirja jeste prof. dr Nenad M. Kostić, profesor američkih univerziteta u penziji i član SANU-a u ostavci.

01:17

AMERIKA JE SLEPO PODRŽAVALA IZRAEL U SVEMU, ALI BAJDEN ČINI DRUGAČIJE POTEZE Kostić: Amerika neće načiniti radikalne poteze

Ko ima sada moć da prekine ovaj sukob?

- Izrael je već decenijama klijent Americi, ima najmoćniju zaštitnicu. Pre ovoga sukoba, Amerika je slepo podržavala sve što Izrael radi, a sada Bajdenova administracija, zato što je umerenija, čini neke male deklarativne i umerene, diplomatske poteze u korist Palestinaca. Bajden je zagovarao primirje, prekid vatre, ali ne i obustavu rata. Amerika neće ništa radikalno učiniti, njima je Izrael nepotopljivi nosač aviona na Bliskom istoku - rekao je Kostić, pa nastavio:

- Deklaracije političara, a pogotovo pred tesne izbore, nisu merilo ponašanja. Ništa se krupno neće promeniti u stavu Amerike prema Izraelu. Spoljna politička pitanja nikada nisu presudna u ishodu američkih izbora. Oni više gledaju koliko košta benzin, privreda, zaposlenje, a ne događaje na drugom kraju sveta.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:46

PAUZU ĆE OBE STANE ISKORISTITI DA DOVUKU VOJSKU Stručnjaci bez dileme: Hamas nema oružje, ali ima JEDNU ZNAČAJNU PREDNOST!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track