BEZ MILOSTI: Lažov Santos izbačen iz američkog Kongresa
U laži su kratke noge: Džordž Santos, Foto: EPA

BEZ MILOSTI: Lažov Santos izbačen iz američkog Kongresa

Planeta -

Lagao je da je išao na Univerzitet u Njujorku, da je radio za "Goldman Saks", da su bu baba i deda pobegli od nacista...

Okončana je kratka, ali burna karijera republikanskog kongresmena Džordža Santosa u Američkom kongresu, nakon što je većina u Predstavničkom domu izglasala da on bude izbačen zbog laži, korupcije i pronevere novca iz predizborne kampanje!

Za Santosovu smenu glasalo je 311 članova Predstavničkog doma, dok je 114 bilo protiv, što je iznad potrebne dvotrećinske većine.

Uoči istorijskog glasanja, predsedavajući Majk Džonson rekao je da će glasati protiv smene kontroverznog kongresmena.

- Gotovo je. Upravo su postavili opasan presedan. Pošto nisam više član Kongresa, ne moram da odgovaram ni na jedno pitanje. Neka je prokleto ovo mesto - rekao je Santos posle glasanja.

Ubrzo je promenjena brava na vratima njegove kancelarije. Na podu ispred kancelarije je bio mali buket cveća, preneo je Rojters. Kontroverza oko Santosa počela je odmah nakon njegove pobede na izborima u novembru prošle godine.

Priznao je da je izmislio veći deo biografije, a federalni tužioci su ga optužili da je prao novac iz predizborne kampanje i prevario donatore. Santos je negirao krivicu.

Mediji su otkrili da je on lagao da je išao na Univerzitet u Njujorku, da je radio za "Goldman Saks" i "Sitigrup", kao i da je jevrejskog porekla i da su mu baba i deda pobegli od nacista tokom Drugog svetskog rata. Zbog toga je postao predmet bezbrojnih šala.

Protiv njega je podignuta optužnica sa 23 tačke zbog pronevere i početak suđenja je zakazan za 9. septembar naredne godine.

Ovo je bio drugi pokušaj njegove smene. Prethodni je bio neuspešan jer nije bilo dvotrećinske većine. On je šesti kongresmen u istoriji koji je izbačen iz Predstavničkog doma Kongresa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track