Najnovije vesti

STAKLO PUKLO, PILOT ISISAN KROZ PROZOR AVIONA: Stravična scena na 5.000 METARA visine zbog sitne greške, PANIKA u letelici (VIDEO)
Foto: Youtube/Mayday: Air Disaster

horor na letu 5390 "britiš ervejza" od birmingema do malage

STAKLO PUKLO, PILOT ISISAN KROZ PROZOR AVIONA: Stravična scena na 5.000 METARA visine zbog sitne greške, PANIKA u letelici (VIDEO)

Planeta -

Pilot "Britiš ervejza" isisan je kroz prozor kabine aviona nakon pošto su se stakla razbila, a član kabinskog osoblja mogao je da ga drži samo za članke dok avion nije uspeo bezbedno da sleti.

Do incidenta, koji se dogodio 20. juna 1990. godine, došlo je zbog pogrešnih šrafova koji su korišćeni za postavljanje vetrobranskog stakla aviona na letu 5390.

Avion se nalazio 13 minuta u vazduhu, u letu od Birmingema do Malage, na visini od oko 5.000 metara kada su se razbila dva prozora u pilotskoj kabini.

Član kabinske posade Najdžel Ogden bio je u kokpitu u trenutku kada je kapetan Tim Lankaster izvučen sa svog sedišta i izleteo kroz prozor. Stjuard je uspeo da uhvati kapetanove noge u poslednjem trenutku i tako ga spasao.

- Došlo je do ogromne eksplozije. Okrenuo sam se i video da je prednje vetrobransko staklo nestalo i Tim, pilot, izleće kroz njega - bio je izvučen iz pojasa i sve što sam mogao da vidim bile su njegove noge.

- Preskočio sam kontrolnu kolonu i zgrabio ga oko struka da bih ga zadržao – rekao je Ogden u intervjuu za Sidnej Morning Herald.

Najdžel je opisao Timovo telo kao „savijeno nagore“ i „izvijeno u obliku slova 'U' oko prozora“.

U međuvremenu je nastala panika i u drugom delu aviona, gde je zbog pritiska putnicima bilo otežano disanje.

Sila je oslabila Najdželove ruke i počeo je da dobija promrzline. Verujući da će izgubiti stisak nad Timom, drugi stjuard Džon Hjuard, stigao je na mesto događaja i uspeo da uhvati Timov pojas.

- Njegovo lice je udaralo o prozor, a krv mu je curila iz nosa i sa strane glave, ruke su mu mlatarale i izgledale su dugačke oko dva metra – rekao je Ogden.

avion
foto: screenshot Youtube

Kopilot Alister Ačison je preuzeo kontrolu nad avionom i dao instrukcije svojim kolegama da ne puštaju Tima.

Da su ga ispustili, kapetan bi poginuo, ali bi i njegovo telo nanelo ozbiljnu štetu avionu.

Alister je prvo izvršio hitno spuštanje i uspeo da odvede avion do visine na kojoj su posada i putnici mogli da dišu.

Prvi oficir se tada pripremio za prinudno sletanje, dok su njegove kolege i dalje držale kapetana kroz prozor.

Avion je bezbedno sleteo na aerodrom Sautempton, a Tim je prebačen u bolnicu. Preživeo je iskušenje, zadobivši niz preloma i modrica, uz promrzline. Svi putnici na letu su nepovređeni.

Prema izveštaju Odeljenja za istraživanje vazdušnih nesreća, monter je koristio pogrešne zavrtnje da pričvrsti vetrobran 27 sati pre leta.

Cela posada se vratila na posao u roku od nekoliko nedelja od incidenta, a Tim je leteo samo pet meseci kasnije. Pilotirao je do 2003.

Najdžel Ogden je nagrađen Kraljičinom pohvalom za vrednu službu u vazduhu.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

05:52

ISKUSTVO ZA PAMĆENJE: Kako je leteti jedrilicom bez motora? U ovaj avion sme se samo sa padobranom…

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track