TUŽNA VEST OBILAZI PLANETU: Najmanja vrsta kitova na ivici opstanka OSTALO SAMO 10 JEDINKI NA CELOM SVETU (FOTO)
Foto: HO / AFP / Profimedia

dramatično upozorenje

TUŽNA VEST OBILAZI PLANETU: Najmanja vrsta kitova na ivici opstanka OSTALO SAMO 10 JEDINKI NA CELOM SVETU (FOTO)

Planeta -

Međunarodna komisija za zaštitu kitova (IWC) izdala je prvo upozorenje o izumiranju za svojih 70 godina postojanja kako bi podstakla akciju za pomoć najmanjem i najugroženijem morskom sisaru na svetu.

IWC upozorava da je na svetu ostalo samo 10 vakita iliti kalifornijskih morskih svinja.

- Želimo da pošaljemo poruku široj publici i da svi shvate koliko je situacija ozbiljna - rekla je za potpredsednica naučnog komiteta IWC Lindzi Porter za Gardijan.

Vakita je najmanja od svih vrsta kitova i duga je oko metar i po.

Nalaze se samo u Kalifornijskom zalivu i smatra se da ih je ostalo samo 10 dok ih je 2017. godine bilo tridesetak. Razlog za pad populacije leži u činjenici da ribari koriste specijalizovanu mrežu stajaču za ilegalni lov na ribu totoaba koja se prodaje na unosnom crnom tržištu tradicionalne kineske medicine.

vakita
foto: Paula Olson/NOAA / Avalon / Profimedia

- Uprkos skoro trideset godina upozorenja vakita lebdi na ivici izumiranja jer se zapetlja u mrežu - navodi se u saopštenju IWC.

Očajnički napori da se životinje spasu od izumiranja uključivali su udruživanje vlade sa fondacijom glumca Leonarda Di Kaprija kako bi se obavezali da će sačuvati njihov ekosistem odnosno raspoređivanje delfina obučenih u mornarici da ih lociraju. Bilo je nekoliko pokušaja da se vakite premeste u posebno zaštićeno morsko utočište gde bi bio organizovan uzgoj u zatočeništvu, međutim, program je napušten nakon smrti jedne uhvaćene ženke.

Meksička mornarica pokušala je da stvori područje nulte tolerancije u zalivu i protera krivolovce, ali problem nije rešen.

- Postoji najmanje jedna potpuno nova beba vakita. Nisu prestali da se razmnožavaju. Ako otklonimo pritisak populacija vakita će možda da se oporavi. Ne možemo sada da stanemo - navela je Porter.

IWC poziva na 100 posto zabranu ribolova stajačom i bezbedne održive alternative kako bi se zaštitio život populacije vakita i vrsti dala nada za oporavak.

(Kurir.rs/IFLScience/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:09

OD PETARDI STRADA 5.000 ŽIVOTINJA GODIŠNJE?! Aktivista: Nisu ugroženi samo kućni ljubimci već OZBILJNE TRAUME DOŽIVLJAVAJU I DECA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja