UMRO UTICAJNI NEMAČKI POLITIČAR! Volfgang Šojble je bio Angelin ministar kog su Grci mrzeli, zbog ATENTATA završio u kolicima
Foto: AY NIETFELD / AFP / Profimedia

PREMINUO U 81. GODINI

UMRO UTICAJNI NEMAČKI POLITIČAR! Volfgang Šojble je bio Angelin ministar kog su Grci mrzeli, zbog ATENTATA završio u kolicima

Planeta -

Volfgang Šojble, uticajni nemački političar iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU), umro je u 81. godini.

Dojče vele prenosi navode nemačke agencije DPA da je Šojble preminuo okružen članovima porodice.

Podseća se da je Šojble bio ministar ekonomije u vladi kancelarke Angele Merkel u vreme dužničke krize evrozone.

Navodi se da je Šojble verovatno bio najpoznatiji svetskoj javnosti u periodu nakon izbijanja svetske ekonomske krize 2008. i krize izazvane problemima u isplati duga koje su imale pojedine zemlje korisnice zajedničke evropske valutre, a koja je ugrozila celokupnu evrozonu.

Angela Merkel, Volfgang Šojble
foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

On je u to vreme, kao nemački ministar ekonomije koji se žestoko zalagao za fiskanu kontrolu, tražio od zemalja EU sa juga Evrope da ograniče zaduživanja.

Zbog toga je postao ne samo poznat, već često i omražen, u zemljama poput Grčke koja je tada bila najteže pogođena dužničkom krizom.

Šojble je u jednom trenutku u ranijoj fazi karijere bio viđen za naslednika kancelara Helmuta Kola koji će preuzeti obavljanje najviše funkcije u zemlji.

Držao je više pozicija u nemačkim vladama, uključujući i onu ministra unutrašnjih poslova.

Šojble je bio ministar policije do 1990. i pokušaja atentata na njega, koji je preživeo, ali je zbog rane od metka do kraja života bio u invaluidskim kolicima.

(Kurir.rs/Deutsche Welle/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja