"ZVAO SAM GA TELEFONOM, ALI SE NE JAVLJA" Kličko opet žestoko kritikovao Zelenskog: Ako smo demokratska zemlja...
Foto: Youtube printscreen

"ZVAO SAM GA TELEFONOM, ALI SE NE JAVLJA" Kličko opet žestoko kritikovao Zelenskog: Ako smo demokratska zemlja...

Planeta -

Ukrajina mora ostati demokratska zemlja, kaže gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u intervjuu za nemački ARD. S tim u vezi, postoji nekoliko poteza ukrajinskog državnog vrha sa kojima se on ne slaže.

Prvi primer za to je izjava Serhija Leščenka, člana kabineta predsednika, da Ukrajinci koji se nalaze u inostranstvu treba da se vrate u svoju domovinu i pomognu joj – i da Evropska unija treba da prestane da pruža gostoprimstvo ovim ljudima, piše DW.

Kličko kaže da ga je iznenadila ta izjava.

- Ako smo demokratska zemlja, a teramo ljude da dolaze u Ukrajinu, onda je to po mom mišljenju kršenje ljudskih prava. Svako ima pravo na zaštitu i niko ne može naterati ljude koji su u inostranstvu da dođu. Možemo ubediti ljude, pozvati ih, pitati ih. Ali verujem da prinuda nije pravi put.

Povratak centralne uprave?

S obzirom da u Kijevu, osim Kličkove civilne uprave, postoji i vojna uprava, novinarka Sabina Adler, koja redovno izveštava za nemački javni servis ARD iz glavnog grada Ukrajine, želela je da sazna "da li je rat izgovor za povratak do centralizacije".

Kličkov odgovor je bio: "U pravu ste, jer su reforme samouprave i decentralizacije među najuspešnijim koje su sprovedene poslednjih godina".

Podsećajući da "u Ukrajini postoje pokušaji zastrašivanja novinara, da je opozicija praktično nevidljiva" i "da se debate u parlamentu prikazuju usred noći", novinar ARD je postavio retoričko pitanje: "Spolja, stiče se utisak da u Ukrajini postoji samo predsednik Zelenski?"

- U pravu ste - ponovo odgovara Kličko i dodaje da je "centralizacija opasna tendencija kada je reč o donošenju odluka". Ne pričati o tome znači složiti se sa tim, rekao je on, napominjući da se temelji demokratije moraju čuvati čak i u ratu, inače Ukrajina više neće biti mnogo drugačija od Rusije.

Loši odnosi sa Zelenskim

Jedan od dokaza važnosti samouprave je, prema Kličkom, to što je ona posebno dobro funkcionisala u prvim mesecima rata - u smislu teritorijalne odbrane, podrške vojsci i zaštite gradova.

Podsetio je da je i Rusima to bilo jasno: "Prva meta su im bili gradonačelnici: kidnapovalo ih je 37, jedan je ubijen, a petoro ih se i danas vodi kao nestalo".

Vitalij Kličko se takođe požalio da od početka rata nije imao nijedan sastanak sa predsednikom Zelenskim, da je više puta pokušavao da razgovara sa njim telefonom, ali bezuspešno.

Prema njegovim rečima, zadatak predsednika je da ujedini društvo. On bi, kaže, trebalo da bude figura koja spaja sve ljude – "rame uz rame". U današnjoj Ukrajini, međutim, i privreda oseća pritisak "centralne vlade", što je, kako smatra Kličko, pogrešno.

Zato njegova poruka glasi: "Ukrajina mora ostati demokratska".

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:40

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko izjavio da se ljudi vraćaju u glavni grad Ukrajine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track