ZAKUVAVA SE U AFRICI: Država koja važi za bastion demokratije NA IVICI SUKOBA! Na pomolu NOVI RAT?
Foto: Foto: Printscreen

TENZIJE RASTU

ZAKUVAVA SE U AFRICI: Država koja važi za bastion demokratije NA IVICI SUKOBA! Na pomolu NOVI RAT?

Planeta -

Reputacija Senegala kao bastiona demokratije u nestabilnom regionu je ugrožena dok se demonstranti sukobljavaju s policijom ispred Narodne skupštine, a razlog je odluka Parlamenta da odloži predsedničke izbore.

Zakonodavci su usvojili sporni zakon o produženju mandata predsednika Meki Salu i odlaganju izbora nakon što je on otkazao planirane izbore za samo tri nedelje do kraja.

U sali je vladala uzavrela atmosfera, a neke opozicione poslanike udaljila je policija pre glasanja policija.

Kalifa Sal, vodeći protivnik i bivši gradonačelnik Dakara, koji nije u srodstvu sa predsednikom, nazvao je odlaganje "ustavnim udarom" i pozvao ljude da protestuju protiv toga. Njegova politička koalicija je obećala da će ići na sud.

Tierno Alasan Sal, drugi kandidat, nazvao je to "veleizdajom" i pozvao svoje pristalice da se okupe ispred Narodne skupštine da protestuju i "podsete poslanike da stanu na pravu stranu istorije".

Senegal
foto: Foto: Printscreen

Za usvajanje predloga bila je potrebna podrška tri petine (tj. 99) od 165 poslanika. Vladajuća koalicija Beno Bok Jakar, čiji je deo Alijansa za Republiku predsednika Salla, ima neznatnu većinu u parlamentu.

Za predlog je na kraju glasalo 105 poslanika. Prvobitno je predloženo odlaganje od šest meseci, ali je amandmanom u poslednjem trenutku produženo na 10 meseci, odnosno 15. decembra.

Sal je ponovio da ne planira da se ponovo kandiduje. Ali njegovi kritičari ga optužuju da ili pokušava da se domogne vlasti ili da nepravedno utiče na onoga ko ga nasledi.

Maki Sal, Macky Sall
foto: AP Frank Franklin Ii

Tek što je najavio odlaganje bez presedana, demonstranti su marširali preko glavnog grada Dakara, pozivajući na preokret.

Senegal se dugo smatrao jednom od najstabilnijih demokratija u zapadnoj Africi. To je jedina država u zapadnoj Africi koja nikada nije izvršila vojni udar. Imala je tri uglavnom mirne primopredaje vlasti i nikada nije odložila predsedničke izbore.

Do sada.

Senegalske trupe su 2017. predvodile zapadnoafričku misiju poslatu u susednu Gambiju kako bi proterali dugogodišnjeg vladara Jahija Jameha nakon što je odbio da prihvati da je izgubio izbore. A u regionu opterećenim državnim udarima, predsednik Sal je bio ključni akter u nastojanju Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država da prisili vojne vođe da provedu izbore i predaju vlast civilima.

Ali demokratska uverenja Senegala sada vise o koncu, a ustavna kriza se sprema. Zemlja se suočava sa ključnim testom svog izbornog integriteta i sudske nezavisnosti, kažu analitičari..

Tenzije rastu više od dve godine nakon, kako je opozicija rekla, namernog pokušaja da ih se isključi sa izbora tako što će njihovi kandidati biti optuženi za zločine koje nisu počinili. Jedna velika opoziciona stranka je čak bila zabranjena.

Vlasti su negirale da koriste pravni sistem za političku korist, a predsednik Sal je rekao da pokušava da smiri stvari odlaganjem glasanja, ali izgleda da to do sada nije uspelo.

Vlasti su u ponedeljak ograničile pristup uslugama mobilnog interneta kako bi sprečile da se, kako su nazvali, "poruke mržnje" šire online i predstavljaju pretnju javnom redu.

(Kurir.rs/BBC/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track