PUTINOVA PONUDA KOJA SE (NE) ODBIJA: Hoće da razmeni UBICU čečenskog disidenta za novinara optuženog za špijunažu
Foto: Printscreen/Telegram

PUTINOVA PONUDA KOJA SE (NE) ODBIJA: Hoće da razmeni UBICU čečenskog disidenta za novinara optuženog za špijunažu

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u nedavnom intervjuu da bi oslobađanje novinara “Volstrit žurnala” Evana Gerškoviča, optuženog za špijunažu u Moskvi, moglo biti moguće u zamenu za ruskog zatvorenika Vadima Krasikova.

Putin je naglasio da ruske i američke specijalne službe pregovaraju o ovom slučaju i da su postigle određeni napredak.

On je takođe istakao da su razgovori u toku putem specijalnih kanala i da veruje da se dogovor može postići.

Slučaj Evana Gerškoviča

Evana Gerškoviča su optužili da je pokušao da dođe do ruskih odbrambenih tajni, dok on i “Volstrit žurnal” odbacuju ove optužbe. Američka vlada ga je proglasila nezakonito pritvorenim, a prošlog meseca je produžen njegov pritvor za još dva meseca.

Evan Gerškovič
Evan Gerškovičfoto: EPA Maxim Shipenkov

- Spremni smo da to rešimo, ali postoje određeni uslovi o kojima se razgovara putem specijalnih kanala. Verujem da dogovor može da bude postignut - rekao je Vladimir Putin, ističući da su ruski partneri morali da preduzmu, kako je rekao, recipročne korake.

Razmena zatvorenika visokog profila Rusija i SAD su u prošlosti već postigle dogovore o razmeni zatvorenika visokog profila, kao što je bio slučaj sa američkom košarkaškom zvezdom Britni Grajner. Putin je pomenuo i slučaj Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem, koji je takođe bio predmet razmene.

Ubistvo u Berlinu Vadim Krasikov je osuđen na doživotnu kaznu zatvora u Nemačkoj zbog ubistva čečenskog disidenta. Sud je zaključio da su ruske bezbednosne službe pružile podršku Krasikovu u izvršenju ovog zločina. Ubistvo je izazvalo diplomatske tenzije između Rusije i Nemačke, što je rezultiralo proterivanjem diplomata iz obe zemlje. Detalji ubistva “Volstrit žurnal” je objavio svedočenja sa suđenja Krasikovu koja opisuju kako je on mirno pucao čoveku u glavu dok su ga gledala deca i roditelji. Ovo je izazvalo gnev i osudu javnosti u Nemačkoj.

Značaj Vadima Krasikova Vadim Krasikov, rođen u Kazahstanu, služio je u sovjetskoj vojsci i kasnije se pridružio elitnim vojnim jedinicama u ruskom ministarstvu unutrašnjih poslova, a potom i FSB-u. Njegova uloga u ubistvu čečenskog disidenta pokazuje koliki značaj ima za ruske vlasti.

Putinova izjava o mogućoj razmeni zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama ukazuje na tekuće pregovore između ove dve zemlje i mogućnost rešavanja ovih slučajeva putem međunarodne saradnje.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

04:25

PUTIN ĆE SAMO KUKATI! Analitičari o intervjuu Takera Karlsona: Bio bi šmeker da ga je pitao za BOMBARDOVANJE DECE U MARIJUPOLJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track