GRAD PREKO NOĆI ZAVRŠIO U DRUGOJ DRŽAVI: Istorijski potop promenio tok reke koja razdvaja 2 zemlje MOLE BOGA DA SE VODA POVUČE
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia, Printscreen/YouTube

hit

GRAD PREKO NOĆI ZAVRŠIO U DRUGOJ DRŽAVI: Istorijski potop promenio tok reke koja razdvaja 2 zemlje MOLE BOGA DA SE VODA POVUČE

Planeta -

Reka Akre promenila je tok zbog nezapamćenih poplava i možda za stalno promenila granicu Brazila i Bolivije!

Akre je poplavila 80 grada zapadnog brazilskog grada Brazileje i ostavila ostavila čitavo jedno naselje na bolivijskoj strani. Jedina ulica koja povezuje kvart Leonardo Barbosa sa ostatkom grada Brazileje nalazi se pod vodom čime je deo grada odvojen od brazilske teritorije.

Stanovnici strahuju da će Bolivija polagati pravo na region ako se reka ne vrati u staro korito.

1 / 5 Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Gradska skupština Brazileje je za G1 objasnila da trenutno ne postoji način da se potvrdi da li je veza između naselja i ostatka grada prekinuta jer je nivo reke u opštini i dalje visok. Gradonačelnica Fernanda Hasem rekla je da je potrebno sačekati da se vode povuku da bi se proverilo pravo stanje u regionu.

Naselje se nalazi na periferiji grada i ima oko 1.100 stanovnika. Ukupna površina naselja prema Nacionalnom institutu za istraživanje Amazona iznosi 44 hektara.

Reka se u četvrtak nalazila više od tri metra iznad nivoa gradskog preliva.

Gradsko veće je G1 poslalo fotografiju mape regiona koja prikazuje pogođena područja. Ako se situacija ne vrati u normalu Bolivija će moći da zatraži vlasništvo nad tim područjem.

Savezna država Akre se suočava sa istorijskom poplavom. Širom države više od 20.000 ljudi je napustilo domove. Za sada je potvrđena smrt četiri stanovnika regiona.

G1 je upozorio na moguće "razdvajanje" naselja još 2013. godine nakon velikih poplava. Tada je geolog iz Amazonskog istraživačkog instituta Pavel Jezek objasnio da postoji rizik da se teritorija na kojoj se nalazi naselje odvoji od ostatka opštine Brazileja ako dođe do velike poplave.

- Uzrok procesa erozije u naselju Leonardo Barbosa je reka čiji tok i količina vode u jedinici vremena varira između suše i poplave - rekao je tada Jezek.

(Kurir.rs/G1/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:35

Poplava u Vrnjačkoj Banji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track