SAMO 3 OSOBE NA SVETU PUTUJU BEZ PASOŠA: Jedan je britanski kralj Čarls dok vam ostalo dvoje nikada ne bi PALO NA PAMET!
Foto: Arnulf Hettrich / imago stock&people / Profimedia

neverica

SAMO 3 OSOBE NA SVETU PUTUJU BEZ PASOŠA: Jedan je britanski kralj Čarls dok vam ostalo dvoje nikada ne bi PALO NA PAMET!

Planeta -

Jedini ljudi na svetu koji mogu da putuju bilo gde po svetu bez pasoša su britanaski monarh i japanski carski par.

Za britanskog kralja Čarlsa III ne važi pravilo da mora da nosi pasoš kad putuje negde u inostranstvo. Prethodno je tu privilegiju imala kraljica Elizabeta II koju je Čarls nasledio na prestolu. Ta privilegija se dakle odnosi samo na kralja ili kraljicu dok ne važi za druge članove kraljevske porodice. To se odnosi i na kraljicu Kamilu koja mora da ima kod sebe diplomatski pasoš kad putuje u inostrantvu

Japanski car Naruhito i carica Masako jedini na svetu uživaju istu privilegiju kao Čarls III.

Japanska vlada je 10. maja 1971. godine izdala dokument u kome se navodi da bi bilo krajnje neprikladno izdavati pasoš za cara ili caricu. U dokumentu se takođe dodaje da bi bilo krajnje neprikladno da se car podvrgava imigracionim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin. Takođe, takvo pravo važi samo za cara i caricu, dok se diplomatski pasoši izdaju ostalim članovima carske porodice.

Dakle, kad doputuju u bilo koju zemlju, od cara i carice Japana se traži samo da pokažu dokument lokalnog ministarstva koji zemlju domaćina obaveštava unapred o njihovom dolasku.

U slučaju Čarlsa III ta dužnost je poverena njegovom ličnom sekretaru ser Кlajvu Aldertonu koji je od 2006. godine jedan od najpoverljivijih i najomiljenijih savetnika kralja i kraljice.

(Kurir.rs/Večernji/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track