UPOKOJIO SE BUGARSKI PATRIJARH: Neofit preminuo u Sofiji u 79. godini
Foto: SPC

UPOKOJIO SE BUGARSKI PATRIJARH: Neofit preminuo u Sofiji u 79. godini

Planeta -

Patrijarh bugarski i mitropolit sofijski Neofit preminuo je danas u Sofiji u 79. godini posle duže bolesti.

"Dana 13. marta 2024. godine, posle dužeg lečenja u Vojnomedicinskoj akademiji u Sofiji, usnuo je u Gospodu Patrijarh bugarski i Mitropolit sofijski g. Neofit", saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh Neofit, čije je kršteno ime Simeon Nikolov Dimitrov, rođen je 15. oktobra 1945. godine u Sofiji.

"Posle završene osnovne škole 1959. godine upisuje Sofijsku bogoslovsku seminariju u manastiru Čerepišu koju završava 1965. godine. Diplomirao je 1971. na sofijskoj Bogoslovskoj akademiji, a kasnije je izvesno vreme proveo na Moskovskoj duhovnoj akademiji. U Trojanskom manastiru zamonašen je 3. avgusta 1975. godine dobivši ime Neofit, u prisustvu tadašnjeg Patrijarha bugarskog Maksima. Naredne godine je rukopoložen za jerođakona i jeromonaha u crkvi Svete Nedelje u Sofiji. Od 1975. godine dirigovao je crkvenim horom u Sofiji, a 1977. godine deluje kao nastavnik crkvenog pojanja na Bogoslovskoj akademiji", navode iz SPC i dodaju:

"Proizveden je za arhimandrita 1977. godine u crkvi Svete Nedelje. Godine 1989. izabran je rektora Bogoslovske akademije u Sofiji, a 1991. godine i za prvog dekana obnovljenog Bogoslovskog fakulteta pri Sofijskom univerzitetu, kada je taj fakultet, inače osnovan 1923. godine, ponovo vraćen u sastav državnog Univerziteta. Kasnije je bio i glavni sekretar Svetog Sinoda. Za arhijereja izabran 1994. godine i postavljen za Mitropolita dorostolskog i červenskog. Kada je Crkveno-narodni sabor odlučio da podeli tu eparhiju 2001. godine, postao je Mitropolit rusenski. Na zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora 24. februara 2013. godine izabran je za Patrijarha Bugarske Pravoslavne Crkve.

Večnaja pamjat"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track