RUSKO DAVLJENJE UKRAJINE! STRATEGIJA "ANAKONDA": Masovni udari na energetiku i centre odlučivanja, preti STRAŠAN SCENARIO!
Foto: Printscreen Twitter

Nova faza rata

RUSKO DAVLJENJE UKRAJINE! STRATEGIJA "ANAKONDA": Masovni udari na energetiku i centre odlučivanja, preti STRAŠAN SCENARIO!

Planeta -

Odluka je doneta još u nedelju a operacija je pokrenuta da u narednom periodu kompletna Ukrajina bude u totalnom mraku sa uništenim kompletnim energetskim sektorom

Rusija je započala novu fazu rata sa kojom će faktički strategijom „Anakonda“ pokušati da "zadavi" kompletnu Ukrajinu i suzbije svaku želju za borbom u pokušaji da vlasti u Kijevu nateraju da sednu za pregovarački sto i ispune zahteve Moskve ili da nateraju stanovništvo da u obrnutom reinženjeringu sa novim Majdanom sa vlasti skinu predsednika Volodimira Zelenskog, piše TV Front.

Odluka je doneta još u nedelju a operacija je pokrenuta da u narednom periodu kompletna Ukrajina bude u totalnom mraku sa uništenim kompletnim energetskim sektorom.

Započela je strategija „Anakonda“ postepenog stezanja Ukrajine do konačnog sloma.

Na meti je prvi energetski sektor.

Kombinacija krstarećih, hipersoničnih i balističkih raketa uz masovnu upotrebu dronova kamikaza usmerila se na energetski sektor.

Svaku noć Vazduško-kosmičke snage, raketne snage kopnene vojske i ratna mornarica šalju više od 100 projektila H-101, H-555, H-22, H-32, H-47, 3M22 Cirkon, uz upotrebu P-800 Bastion, Kalibr, Iskander M i K na energetiku Ukrajine.

Na meti napada su hidroelektrane, termoelektrane, razvodna postrojenja, trafostanice, distributivne stanice za transport gasa, sve što ima energetski značaj za svakodnevni život stanovništa, a bez struje nema ni vode, odnosno uslova za rad turbina.

Zaporožje, Ukrajina
foto: EPA/State Emergency Service Handou

Početak nove strategije krenuo je sa razaranjem hidroelektrane Zaporožje, ali ne rušenje samog obvjekta, nego proizvodnih postorjenja, koja faktički se ne mogu u kratkom vremenskom periodu popraviti ili zameniti sa čime strateški objekti bivaju izbačeni iz upotrebe na duži period.

Sa ovim udarima Rusija je rešila da brutalno kazni Ukrajinu za moskovski masakr uništavanjem najvitalnijih objekata koji su od značaja za normalan život i funkcionisanje, koji mogu dovesti do masovnog napuštanja gradova, velikih migracija prema EU kao i ruralnim područjima.

U prevodu - Rusija vraća Ukrajinu u 19 vek, navodi TV Front.

Jedina nada Ukrajine ostaju nuklearne elektrane, ali njihov kapacitet nije dovoljan da podmiruje potrebe Ukrajine, zbog čega se Kijev za sada da spreči humanitarnu katastrofu oslanja na vanredni uvoz struje iz Poljske, Slovačke i Rumunije.

Hhidroelektrana Zaporožje
Hhidroelektrana Zaporožjefoto: Printscreen Twitter

Na meti udara su Krivižorska teromelektrana 2, Kanevska hidroelektrana na Dnjepru, trafostanice od 330 kW, skladišta gasa u zapadnoj Ukrajini, ali i drugi strateški objekti.

Glavna meta ruski udara su turbine, generatori, visoke peći sve što se koristi u proizvodnji električne energije.

Najgore su prošli energetski objekti: Zmijev, Kaminskaja, Dnjepar, Kirviji Rog, Burštinska i Ladižinska termoelektrane.

- Burštinska i Ladižinska termoelektrane u Ukrajini ozbiljno su oštećene i stavljene iz pogona, za njihovo obnavljanje biće potrebne godine - rekao je izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK Dmitro Saharuk.

Nuklearne elektrane za sada u ovoj fazi ostaju van bilo kakvih udara. Najgora situacija je trenutno u Harkovu koji je svakodnevno na udaru dronova, balističkih raketa i planirajućih avionskih bombi. Harkov je inače drugi najveći grad u Ukrajini i sedište industrije te zeme kako civilne tako i vojne. Termoelktrana TEC -5 koja je postojala u tom gradu je razorena, struje nema, a životni uslovi su sve teži.

Zelenski će definitivno biti prinuđen da evakuiše milione Ukrajinaca ili u zapadnu Ukrajinu ili u zapadnu Evropu, što će označiti novi migrantski talas koji će pritisnuti zapadnu Evropu.

Paraleno sa uništavanjem energetskog sektora zbog terorističkih napada u Moskvi na udaru će se naći i centri odlučivanja. To je već urađeno kada je hiperzvučnim raketama napadnuto sedište SBU.

Rusija je inače od početnog napada na Krimski most proklamovale faze napada koji su od oktobra 2022. godine postale temelj u napadu na Ukrajinu.

1. Podizanje strateških i bombardera dugog dometa, i lansiranje krstarećih raketa i takitčkih balističkih raketa tipa Iskander M i K na ključnu ukrajinsku infrastrukturu, hidrelektrane, termolektrane, razvodna postrojenja sa čime bi veliki deo teritorije Ukrajine ostavili bez struje, industrijska postrojenja, remontni zavodi. Na meti raketa mogli bi se naći mostovi na reci Dnjepar. Ukupno njih četiri.

2. Kao moguća meta napada bili bi označeni i centri odlučivanja Kijeva. Naime, još prilikom prvih pretnji Ukrajine napadom na Krimski most. Meta napada osim generalštaba i samog načelnika, mete bi bile vidovi ukrajinske vojske. Takođe i sam Zelenski bi se verovatno našao na udaru ruskih raketa, jer je označen kao inspirator sa svojim savetnicima za napad.

hidroelektrana, hidroelektrana Dnjepar
foto: Printscreen Twitter

3. Treći scenario je najmanje verovatan, a predviđao bi u nekom suludom scenariju upotrebu i taktičkog nuklearnog oružja. Iako je naglašavano i ponavljano više puta da Rusija neće upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini, opcija da će nekog možda da savlada bes i ishitreno da reaguje ne može sa 100 postonom sigunrošću da se odbaci.

Ovaj scenario je malo verovatan da će Rusija udariti po ciljevima saveznika Kijeva. Tu se pre svega misli na Britance i Amerikance, koje Moskva označava glavnim inspiratorima napada Ukrajine na Krim. Mogući udar bio bi po zonama baziranja vojske SAD u okolnim zemljama koje su u NATO, a sa tim bi usledio totalni rat sa Severoatalnskom alijansom, jer bi momentalno bio aktiviran član pet.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

11:53

TERORISTIČKI AKT U MOSKVI ĆE IMATI OZBILJNE POSLEDICE! Janjić: Moguće je da su napad izveli Čečeni, Rusija u teškoj situaciji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track