ŠEF IZRAELSKIH ŠPIJUNA RAZOTKRIO IDENTITET! Komandant jedinice 8200 IDF Gazu cilja AI sistemom JEVANĐELJE, učinio je KOBNU GREŠKU
Foto: Shutterstock, Jehad Alshrafi / AFP / Profimedia, Mahmud Hams / AFP / Profimedia, AP/Ohad Zwigenberg

JOSI SARIJEL JE ZAGOVORNIK UPOTREBE VEŠTAČKE INTELIGENCIJE U RATOVANJU

ŠEF IZRAELSKIH ŠPIJUNA RAZOTKRIO IDENTITET! Komandant jedinice 8200 IDF Gazu cilja AI sistemom JEVANĐELJE, učinio je KOBNU GREŠKU

Planeta -

Identitet komandanta Jedinice 8200 Izraelskih odbrambenih snaga najstrože je čuvana tajna s obzirom na to da on vodi jednu od najmoćnijih svetskih agencija za nadzor koja može da se poredi s američkom Agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA).

Britanski list Gardijan navodi da je kontroverzni šef špijuna Josi Sarijel, nakon što se više od 20 godina uspešno prikrivao od javnosti, slučajno na internetu otkrio svoj identitet.

Navodi se da je sramotni bezbednosni propust povezan sa knjigom koju je Sarijel objavio na Amazonu, a koja je ostavila digitalni trag do privatnog Gugl naloga kreiranog na njegovo ime, zajedno s jedinstvenim ličnim dokumentom i linkovima na mape i kalendare na njegovom profilu.

Iz više izvora je potvrđeno da je Sarijel tajni autor knjige "Tim ljudskih mašina" (The Human Machine Team), u kojoj nudi radikalnu viziju odnosa između vojnog osoblja i mašina transformiranih pomoću veštačke inteligencije (AI).

Knjiga je objavljena 2021. pod pseudonimom sastavljenim od njegovih inicijala, a u njoj brigadni general YS, opisuje moderne sisteme pokretane pomoću veštačke inteligencije koje je IDF prvi put počeo da koristi tokom sada već šestomesečnog rata u Pojasu Gaze.

Izrael
foto: Shutterstock, Jehad Alshrafi / AFP / Profimedia, Mahmud Hams / AFP / Profimedia, AP/Ohad Zwigenberg

Elektronska verzija knjige uključuje anonimnu adresu mejla koja lako može da se poveže sa Sarijelovim imenom i Gugl nalogom.

Portparol IDF rekao je da adresa mejla nije Sarijelova lična, već "posebno namenjena za sve u vezi sa knjigom"

Ovaj bezbednosni propust verojatno će značiti dodatni pritisak za Sarijela, za kojeg se kaže da "živi i diše" obaveštajne podatke, ali čiji je mandat na čelu elitnog sajber obaveštajnog odeljenja IDF pun kontroverzi.

Jutarnji list prenosi da se smatra se da je Jedinica 8200, nekada cenjena u Izraelu i van njega zbog obaveštajnih sposobnosti koje su bile konkurentne onima kojima raspolaže GCHQ Ujedinjenog Kraljevstva, izgradila ogromni nadzorni aparat za praćenje palestinskih teritorija.

Međutim, nije uspela predvidi i sprečiti Hamasov smrtonosni napad 7. oktobra prošle godine na južni Izrael, u kojem su palestinski ekstremistii ubili oko 1.200 Izraelaca i oteli oko 240 ljudi.

Nakon napada, usledile su optužbe da je za propust kriva "tehnološka oholost" Jedinice 8200 koja zanemaruje konvencionalnije tehnike prikupljanja obaveštajnih podataka.

Logo Jedinice 8200
Logo Jedinice 8200foto: screenshot

Čini se da je u ratu u Pojasu Gaze IDF u potpunosti prihvatio Sarijelovu viziju budućnosti, u kojoj vojna tehnologija predstavlja novu granicu gde se AI koristi za ispunjavanje sve složenijih borbenih zadataka.

Sarijel je u knjizi objavljenoj pre tri godine tvrdio da bi njegove ideje o korišćenju mašinskog učenja za transformaciju modernog ratovanja trebalo da postanu mejnstrim.

- Treba da ih sa periferije postavimo na središte pozornice - napisao je on.

Financial Times, Fajnenšl Tajms, IT, AI, veštačka inteligencija
foto: Shutterstock

Jedan dep knjige najavljuje koncept "mašine za mete" koju pokreće veštačka inteligencija, a čiji opisi prilično liče na sisteme za preporuku ciljeva za koje se sada zna da ih je IDF koristio tokom bombardovanja Pojasa Gaze.

Tokom poslednjih šest meseci IDF je razvio višestruke sisteme za podršku odlučivanju koje pokreće AI, a koje je jedinica 8200 pod Sarijelovim vođstvom brzo razvila i doradila.

Oni uključuju "Jevanđelje" i "Lavandu", dva sistema za preporuku ciljeva o kojima su pisali izraelsko-palestinski +972 magazine, njegovo izdanje na hebrejskom jeziku Lokal kol i sam Gardijan.

(Kurir.rs/The Guardian/Jutarnji list/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track