BAJDENOVA NEOBIČNA ISPOVEST: Ujak je bio prisiljen da spusti avion na OSTRVO SA KANIBALIMA... njegovo telo nikad nije nađeno
Foto: NHAC NGUYEN / AFP / Profimedia

BAJDENOVA NEOBIČNA ISPOVEST: Ujak je bio prisiljen da spusti avion na OSTRVO SA KANIBALIMA... njegovo telo nikad nije nađeno

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden je govorio o tome kako Sjedinjene Američke Države nisu mogle da povrate ostatke njegovog ujaka Embrouza Finegana nakon što se Fineganov avion srušio u blizini Nove Gvineje tokom Drugog svetskog rata, "jer je u regiji nekada bilo puno kanibala".

Bajdenova ispovest o smrti njegovog ujaka i mogućem kanibalizmu razlikuje se od izveštaja koje je objavila agencija Defence POW/MIA Accounting u kom se kaže da je Fineganov avion, A-20 Havok koji je kurirskim letom krenuo prema Novoj Gvineji, bio je prisiljen da se spusti uz obalu ostrva "iz nepoznatih razloga".

avion, Drugi svetski rat
foto: Wikimedia Commons

"A mog ujaka, zvali su ga - Embrouz, zvali su ga Bosi... i postao je deo vojnog vazdušnog korpusa, pre nego što su se pojavile vazduhoplovne snage, leteo je tim jednomotornim avionima u sklopu izviđanja iznad ratnih zona. I oboren je u Novoj Gvineji, a telo nikada nisu pronašli jer je u tom delu Nove Gvineje nekada bilo puno kanibala - stvarno", rekao je Bajden tokom govora pred Junajted stilvorkers u Pitsburgu.

U regiji je sredinom 20. veka zaista postojao dokumentovani kanibalizam.

kanibali
foto: YT Printscreen

Bajdenova tvrdnja, da vojska na kraju nije uspela da povrati Fineganove ostatke, je tačna. Zabeležen je na Zidovima nestalih na američkom groblju u Manili na Filipinima. Tokom svog putovanja u Pensilvaniju ranije u sredu, Bajden je posetio spomenik veteranima u Skrenntonu, gde je odao počast svom ujaku, koji je takođe obeležen na tom mestu.

"Predsednik Bajden je ponosan na službu svog ujaka u uniformi, koji je izgubio život kada se vojni avio u kom je bio srušio u Pacifik nakon poletanja u blizini Nove Gvineje", rekao je zamenik sekretara Bele kuće Endru Bejts u sredu za CNN.

Bela kuća nije dala dodatne detalje oko Bajdenove tvrdnje da su kanibali sprečili izvlačenje Fineganovih ostataka.

Bajden je to komentarisao tokom govora u kom je kritikovao bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog izveštaja iz 2020. u kom se tvrdi da je omalovažavao pripadnike američke vojske poginule u borbi i odlučio da preskoči ceremoniju odavanja počasti veteranima.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track