DRONOVI DIGLI U VAZDUH VOJNU BAZU KOD BAGDADA: Nema ni dana mira na Bliskom istoku NA METI NAPADA GLAVNI IRANSKI SAVEZNIK (VIDEO)
Foto: screenshot

ima mrtvih

DRONOVI DIGLI U VAZDUH VOJNU BAZU KOD BAGDADA: Nema ni dana mira na Bliskom istoku NA METI NAPADA GLAVNI IRANSKI SAVEZNIK (VIDEO)

Planeta -

Velika vojna baza kod Bagdada našla se u noći između petka i subote na meti vazdušnog napada!

Snažna eksplozija se dogodila u vojnoj bazi Kalso u provinciji Vavilon koja se nalazi 50 kilometara južno od Bagdada. Bazu su navodno koristili pripadnici proiranske milicije Hašd al-Šabi.

Lokalni mediji navode da je baza napadnuta bespilotnim letelicama i da je u eksploziji skladišta municije poginula jedna osoba dok ima i više od 14 ranjenih.

Iračke milicije su za napad optužili Ameriku koja je odmah negirala umešanost.

- Svesni smo izveštaja u kojima se tvrdi da su SAD izvele vazdušne napade na Irak. Ti izveštaji nisu tačni. SAD danas nisu izvele vazdušne udare u Iraku - navela je američka Centralna komanda.

Izvori povezani sa Iranskom revolucionarnom gardom tvrde da iza napada na vojnu bazu u blizini Bagdada stoji Izrael i da je to odgovor Tel Aviva na napade iračkih milicija na njegovu teritoriju.

Izrael se za sada nije zvanično oglasio o napadu dok jedan visoki izraelski zvaničnik tvrdi za CNN da Tel Aviv nema veze sa udarima na vojnu bazu proiranske paravojne organizacije u Iraku.

Hašd al-Šabi je iračka šiitska paravojna organizacija, osnovana 2014. godine, a koju u potpunosti kontroliše Iranska revolucionarna garda. To je krovna organizacija različitih oružanih grupa koja okuplja oko 200.000 militanata.

Skladišta municije kod Bagdada eksplodirala su svega dan pošto je Izrael napao vojnu bazu kod Isfahana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track