LAVROV POTVRDIO DA PREDSTOJI NAPAD NA KLJUČNI GRAD: Ukrajina ukopava položaje i gradi tvrđave SLEDI NAJVEĆA BITKA OD POČETKA RATA
Foto: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE, AP

novi detalji

LAVROV POTVRDIO DA PREDSTOJI NAPAD NA KLJUČNI GRAD: Ukrajina ukopava položaje i gradi tvrđave SLEDI NAJVEĆA BITKA OD POČETKA RATA

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov snažno je sugerisao da Rusija namerava da zauzme grad Harkov na severoistoku Ukrajine!

Lavrov je tako postao prvi visoki zvaničnik Kremlja koji je Harkov direktno identifikovao kao potencijalnu metu.

Šef diplomatije je tokom radio intervjua sa ruskim novinarima potvrdio da drugi po veličini grad u Ukrajini ima "važnu ulogu" u planovima ruskog predsednika Vladimira Putina da stvori demilitarizovanu "sanitarnu zonu" za zaštitu ruskih pograničnih regiona od ukrajinskih napada.

Moskva je već jasno stavila do znanja da veruje da je jedini način za odbranu ruske teritorije tampon zona koja bi naselja sa druge strane granice stavila van domašaja ukrajinske vatre.

- Moraju da se preduzmu mere za obezbeđenje tih teritorija od napada bespilotnih letelica i granatiranja. To se može obezbediti samo stvaranjem neke vrste tampon zone tako da svako sredstvo koje neprijatelj koristi da nas udari bude van dometa - rekao je nedavno portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je inače pojačala napade na Harkov poslednjih nedelja.

Blumberg, pozivajući se na neimenovane ukrajinske zvaničnike, navodi da je plan Moskve da grad ostane bez snabdevanja i da se civili prisile na evakuaciju.

Harkov, Ukrajina
foto: Printscreen

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandr Sirski rekao je prošlog meseca ukrajinskoj novinskoj agenciji Ukrinform da ne može da ignoriše izveštaje o planovima Rusije da napadne Harkov i da se njegove trupe spremaju za takav događaj.

- Izvodimo čitav kompleks radova na utvrđivanju teritorija i položaja. Postavljamo složen sistem ograda i planiramo upotrebu naših trupa u slučaju ovakvih dejstava - rekao je Sirski.

Harkov inače ima simboličku, ali i stratešku vrednost za Moskvu jer ima većinsko stanovništvo koje govori ruski, a bio je i prva prestonica Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike.

Rusija je na početku sukoba 2022. godine zauzela širi region Harkova, međutim, brzi ukrajinski kontranapad rezultirao je jednom od najznačajnijih pobeda Ukrajine u dosadašnjem toku rata.

Lavrov je tokom intervjua takođe rekao da je Rusija voljna da pregovara sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, ali da bi to bilo "besmisleno" iz mnogo razloga. Takođe je dodao da Rusija neće zaustaviti svoju vojnu operaciju u slučaju pregovora.

(Kurir.rs/BI/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:19

HARKOV U PLAMENU Stravične posledice ruskog raketnog napada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track