SLOVENCU TESTIS UKLONJEN GREŠKOM: Sad tuži bolnicu za NEVEROVATNIH 450.000€! "Uradili smo to za njegovo dobro"!
Foto: Shutterstock

SLOVENCU TESTIS UKLONJEN GREŠKOM: Sad tuži bolnicu za NEVEROVATNIH 450.000€! "Uradili smo to za njegovo dobro"!

Planeta -

Pre 11 godina muškarcu je uklonjen testis, jer su lekari pogrešno procenili da je tumor na njemu kancerogen. Zbog toga je muškarac (34) pokrenuo tužbu tražeći od UKC Ljubljana skoro pola miliona evra.

U privremenoj presudi, sudija je zaključio da je tužba muškarca osnovana, budući da tužiocu nisu na adekvatan način predočene sve mogućnosti za operativnu intervenciju. O visini odštete koju će UKC morati da isplati sud će pravosnažnom presudom.

Danas 34-godišnji muškarac kom je pre 11 godina u UKC Ljubljana odstranjen testis kaže da je zbog operacije postao "invalid". Mora da prima hormonsku terapiju do kraja života. Zbog ove teške lekarske greške, muškarac je odlučio da tuži UKC Ljubljana.

Bolnica
foto: Shutterstock

Zbog psihičkih i fizičkih bolova i straha od njih traži 450.000 evra odštete. Prema pisanju medija, tri i po godine nakon podnošenja tužbe, okružni sudija Ksenija Zelhofer Orehek je privremenom presudom ocenila da je ona opravdana. Sud je utvrdio da tužiocu nisu na adekvatan način predočene sve mogućnosti za operativnu intervenciju. Takođe, dijagnoza nije objašnjena muškarcu i njegovoj partnerki na odgovarajući način kako bi pacijent razumeo njen sadržaj. Čovek se stoga nije odlučio na intervenciju na osnovu svesnog, informisanog i slobodnog pristanka.

Istovremeno, sud ocenjuje da je nepravilno odabranom operativnom postupku doprineo i nedostatak komunikacije između specijaliste koji je operisao tužioca i mentora.

Muškarcu je trebalo da se ukloni samo deo testisa, dok bi hormonska funkcija gotovo sigurno ostala. O visini naknade štete sud će odlučiti pravosnažnom presudom, ali se stranke i dalje mogu žaliti na privremenu presudu.

Naime, iz UKC Ljubljana tvrde da su radili za dobrobit pacijenta.

Tužilac nije ni sumnjao da bi mogao biti benigni tumor

Muškarcu je u ljubljanskom kliničkom centru odstranjen testis jer je imao tumor, ali je bio benigni, a ne kancerogen. Ne znajući da je benigni tumor u pitanju, u oktobru 2014. odlučeno je da mu se ukloni testis zbog straha od širenja raka, ostavljajući ga bez jedinog funkcionalnog testisa; drugi je pre toga već bio slabo razvijen.

U julu 2014. godine, tužilac je posetio lekara zbog bolova u predelu desnog testisa. Mesec dana kasnije, specijalista urolog je opipao kvržicu koja je navodno bila kancerogena, a dijagnoza je bila opasna po život.

Pre uklanjanja, međutim, prvo ga je uputio u ambulantu na vađenje sperme, ukoliko odluči da u budućnosti ima dete.

Zatim je tumor uspešno uklonjen na urološkom konzilijumu na Institutu za onkologiju. Kako su najavili, bio je u prvoj fazi i nije bila potrebna hemoterapija ili zračenje.

Operacija
foto: Shutterstock

Hirurg i onkolog su mu rekli da ima epidermoidnu cistu, ali nije znao šta to znači.

"Za nanesenu štetu je saznao tek u oktobru 2019. godine. Do tada je mislio da ima maligni rak, jer mu niko nije objasnio dijagnozu", navodi se i u privremenoj presudi koju je sada prihvatila sudija Ksenija Zelhofer Orehek.

Dodaju i da se iz veštačenja može utvrditi da je nesrećnom muškarcu usled posledica operacije smanjena hormonska i reproduktivna funkcija.

“Prema sprovedenom dokaznom postupku, nema sumnje da je tužitelj pretrpeo štetu”, navodi sud.

Advokat Oliver Gomboc je takođe istakao da se muškarac i njegova partnerka nisu odlučili na dete, jer su se plašili da će odrasti bez oca. Nakon operacije, muškarac je imao i fizičke bolove, a dugoročne posledice na njega ostavila je i hormonska terapija.

Kurir.rs/24ur.com/Preneo: D. P.

Bonus video:

01:51

TUMOR TESTISA NE BOLI, MUŠKARCI GA OTKRIJU KADA IM INFEKCIJA STVORI ZAPALJENJE Dr Milošević: Ovako ćete biti bez brige

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track