NATO SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM?! 6 članica severnoatlantskog saveza u pripravnosti: Grade "zid od dronova"
Foto: Shutterstock

NATO SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM?! 6 članica severnoatlantskog saveza u pripravnosti: Grade "zid od dronova"

Planeta -

Šest zemalja NATO-a planira da razvije "zid od dronova" kako bi odbranile svoje granice s Rusijom. Ministri iz Finske, Norveške, Poljske i tri baltičke države rekli su tokom vikenda da su razgovarali o stvaranju koordiniranog sistema dronova duž svojih granica sa Rusijom kako bi se "sprečilo krijumčarenje i dalje provokacije".

"Ovo je potpuno nova stvar - zid od dronova koji se proteže od Norveške do Poljske - a cilj je da koristi dronove i druge tehnologije za zaštitu naših granica protiv provokacija iz neprijateljskih zemalja i za sprečavanje krijumčarenja", izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Litvanije Agne Bilotaite.

Svih šest zemalja suočeno je, kako kažu, s takozvanim hibridnim napadima Rusije poslednjih meseci i godina, uključujući slanje tražilaca azila iz Afrike i sa Bliskog istoka preko njihovih granica.

Mari Rantanen, finska ministarka unutrašnjih poslova, rekla je javnoj televiziji da će se plan "poboljšati s vremenom" i da bi mogao pomoći u odbrani 1340 kilometara duge granice te nordijske zemlje s Rusijom.

Pojedinosti o vremenu i načinu na koji će Zid od dronova funkcionisati nisu dati. Bilotaite je rekla da svaka zemlja treba da napravi "domaći zadatak" i predložila da se koriste i fondovi EU.

dron
foto: Shutterstock

Planovi za rat s Rusijom

Države NATO-a na prvoj liniji pojačale su upozorenja o namerama Rusije nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je prošle nedelje na svojoj veb stranici nacrt predloga o jednostranom proširenju pomorskih granica s Litvanijom i Finskom, a potom je plan izbrisalo.

Dan kasnije ruski graničari uklonili su 25 bova iz estonskih voda koje su označavale granicu, što je izazvalo bes u Talinu.

Ruski rat protiv Ukrajine istakao je važnost dronova u ratovanju, a obe strane ih koriste u napadima. Nekoliko zemalja NATO-a odgovorilo je uspostavljanjem ili ojačavanjem svojih jedinica za ratovanje dronovima.

Šest zemalja NATO-a takođe je na sastanku raspravljalo o planovima za evakuaciju velikih delova svog stanovništva u slučaju sukoba. Finski zvaničnici su, na primer, izrazili iznenađenje što je Ukrajina zadržala civilno stanovništvo na ili u blizini fronta, rekavši da odbrambeni planovi te nordijske zemlje uključuju evakuaciju pograničnog stanovništva.

(Kurir.rs/Index/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:49

GAJOVIĆ O NOVOM STATUSU TZV. KOSOVA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI NATO: Dobili su veća ovlašćenja, Srbiji uskraćena diskusija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track