NEMAČKA I ČEŠKA POKUŠAVAJU DA ZADAJU OZBILJAN UDARAC RUSIJI! Slede žestoki pritisci: Brisel je postavio jasan cilj
Foto: Shutterstock

NEMAČKA I ČEŠKA POKUŠAVAJU DA ZADAJU OZBILJAN UDARAC RUSIJI! Slede žestoki pritisci: Brisel je postavio jasan cilj

Planeta -

Nemačka i Češka pritiskaju Evropsku uniju da održi razgovore o tome kako eliminisati preostali uvoz energije iz ruskih izvora u Evropu, rekle su diplomate EU-a Rojtersu. Dve zemlje tražiće od Brisela da započne redovne razgovore na visokom nivou, potencijalno među ministrima energetike zemalja, o tome kako u potpunosti prekinuti uvoz ruske energije.

Moskva je smanjila izvoz gasa u Evropu od invazije na Ukrajinu 2022., a podmorska eksplozija zatvorila je gasovod Severni tok od nekadašnjeg najvećeg dobavljača gasa Rusije do Nemačke. EU je brzo zamenio rusko gorivo obnovljivom energijom i gasom od drugih dobavljača, ali je blok još prošle godine dobivao 15 odsto gasa iz Rusije.

Neke članice su i dalje jako zavisne od ruskog gasa

Rusija je prošle godine poslala više od 15.6 miliona tona ruskog prirodnog gasa u luke EU-a, prema analitičkoj kompaniji Kpler, što je skok od 37.7 odsto u poređenju sa 2021. godinom. Berlin i Prag uputiće poziv tokom sastanka ministara energetike zemalja EU-a u Briselu u četvrtak.

Ministri će razgovarati o preprekama s kojima se suočavaju prilikom postupnog ukidanja uvoza ruske energije. Članice EU-a, uključujući Austriju i Mađarsku, i dalje su jako zavisne od ruskog gasa. Potez dveju zemalja jedan je od brojnih načina na koje EU pokušava da zaobiđe nedovoljnu potporu sankcija među zemljama članicama.

Mađarska je više puta rekla da će blokirati potpune sankcije Rusiji. EU je već zabranila uvoz ruskog ugljenika, kao i morske sirove nafte, uz izuzetke za neke zemlje koje nemaju izlaz na more. Brisel je postavio cilj da do 2027. prekine oslanjanje Evropske unije na rusku energiju.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track