Bošnjaci otimaju Srebrenicu Srbima!
Foto: BETA

Izbori u BiH

Bošnjaci otimaju Srebrenicu Srbima!

Planeta -
U opštini RS u kojoj živi oko 3.000 muslimana i 2.000 Srba na biračkom spisku bilo 14.090 glasača. Ćamil Duraković proglasio pobedu, Milorad Dodik tvrdi da je sve još neizvesno

SARAJEVO - Peti postdejtonski izbori.Građani Bosne i Hercegovine juče su birali članove 58 skupština opština u Republici Srpskoj i 78 opštinskih skupština u Federaciji BiH.Stranka demokratske akcije vodi u većini opština u Federaciji BiH, saopšteno je iz te stranke.Inače, izbori u Srebrenici, koja pripada RS, gde je stanovništvu važno da li će za načelnika biti izabran Bošnjak Ćamil Duraković ili Srpkinja Vesna Kočević, naročito su interesantni jer je mnogo Bošnjaka pred izbore prijavljivalo boravište u tom mestu.Promenjena pravilaPrvi put na ovim izborima u Srebrenici se glasa prema novim pravilima, pa pravo da biraju imaju svi s mestom boravka u toj opštini, zbog čega je poslednjih meseci zabeleženo oko 2.400 novih glasača. U birački spisak te opštine sa pet-šest hiljada stanovnika upisano čak 14.090 ljudi.Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić jedan je od onih koji su glasali u Srebrenici. Zukorlić, koji je ove godine bio kandidat za predsednika Srbije, posle glasanja izjavio je da je obavio svoju građansku dužnost i glasao kao „građanin BiH i Srebrenice“.Svi „pobedili“Predsednik SDS Mladen Bosić proglasio je pobedu svoje stranke na lokalnim izborima u RS. Bosić je kazao da je SDS osvojio načelnička mesta u 36 opština.Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da je ta stranka zadržala svoju političku moć, što će pokazati rezultati izbora za opštinske parlamente. On je kazao da je veoma važno što je ova stranka pobedila u Banjaluci. Dodik je rekao da je situacija u Srebrenici „još neizvesna“, osporavajući tvrdnju Ćamila Durakovića da je pobedio Vesnu Kočević.U Mostaru običan danPrema odluci Centralne izborne komisije BiH, izbori juče jedino nisu održani u Mostaru. Naime, Ustavni sud je procenio da su izborna pravila u tom gradu protivustavna, a nova pravila, zbog neslaganja političkih partija, nisu donesena.Nepravilnosti u Bosanskoj GradiškiJedan birač je na glasanje u Bosanskoj Gradiški došao s glasačkim listićem. Pojedini posmatrači prijavili su i da je prilikom brojanja nedostajalo glasačkih listića u odnosu na broj koji je predviđen za tu opštinu. Takođe, prijavljeno je i organizovano dovoženje glasača na biračka mesta.Povećana bezbednostSva biračka mesta u Republici Srpskoj obezbeđuje po jedan policajac, a na snazi je i zabrana prevoza eksplozivnih materijala i saobraćaja za teretna motorna vozila od više od 3,5 tona ukupne mase na svim javnim putevima RS.Ukrao listićeNa biračkom mestu u Odžaku ustanovljeno je da je predsednik biračkog odbora ukrao 55 glasačkih listića za načelnika i ubacio ih u kutiju. Smenili su ga, a glasanje je kasnilo skoro tri sata.

Glasovi za BetmenaNa izborima u BiH glasove su juče dobili i Bob Marli, Čak Noris, popularni „vojno-politički analitičar znalac“ Zgembo Adislić iz „Nadrealista“, ali i Betmen. Jedan navijač FK Željezničar precrtao je listić sa imenima kandidata i umesto njih pobrojao generaciju fudbalera 1984/1985.Izašao i deka stogodišnjakU Donjim Golešima kod Banjaluke građansko pravo iskoristio je Dragan Galić, koji ima čak 103 godine. Galić pamti mnoge izbore i za ove današnje kaže da su „moderniji“.Pretučen posmatračSavez za bolju budućnost uputio je Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) oko stotinu prigovora zbog neregularnosti tokom izbornog procesa. Najteži incident zabeležen je u Vogošći, gđe je pretučen posmatrač SBB stranke u Sarajevu.

Zatvoreno biračko mestoNajveća gužva za glasanje u Srebrenici bila je na biračkom mestu u Kulturnom centru, gde pravo glasa ima oko 900 ljudi, ali je to mesto bilo zatvoreno na pola sata zbog nepravilnosti. Kandidatkinja za načelnika opštine Srebrenica Vesna Kočović je, navodno, došla na biračko mesto i pokušala da izvrši pritisak na članove biračkog odbora kako bi se glasačima iz Srbije dozvolilo glasanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track