CEMI: Milo Đukanović umalo apsolutni pobednik

Izbori u Crnoj Gori

CEMI: Milo Đukanović umalo apsolutni pobednik

Planeta -
Evropska Crna Gora osvojila je 39 mandata, Demokratski front 20, SNP 9, a Pozitivna Crna Gora 7 mandata. Bošnjačka stranka je osvojila tri mandata, a Forca, Hrvatska građanska inicijativa i Albanska koalicija po jedan mandat

PODGORICA - Na osnovu 87 odsto prebrojanih glasova, Evropska Crna Gora je osvojila 45,4 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i članice te koalicije, Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija prvi, put posle 11 godina neće moći samostalno da formiraju vladu.

Demokratski front osvojio je 23,9 odsto glasova, Socijalistička narodna partija 10,6 odsto, a Pozitivna Crna Gora 8,6 odsto glasova.

Bošnjačka stranka je osvojila 4,5 odsto i poslednja je koja je prešla cenzus.

Srpska sloga i Forca za jedinstvo dobile su 1,5 odsto, Albanska koalicija 1,1 odsto, a Srpski nacionalni savez 0,9 odsto glasova.

Demokratska unija Albanaca ima 0,8 odsto, Hrvatska građanska inicijativa 0,5 odsto, Lista Zajedno 0,4 odsto, a Albanska omladinska alijansa 0,1 odsto glasova.

Prema tim rezultatima, Evropska Crna Gora osvojila je 39 mandata, Demokratski front 20, SNP 9, a Pozitivna Crna Gora 7 mandata.

Bošnjačka stranka je osvojila tri mandata, a Forca, Hrvatska građanska inicijativa i Albanska koalicija po jedan mandat.

Ako to budu i konačni rezultati, DPS i SDP prvi put će za formiranje vlade morati da prave koaliciju sa nekom od stranaka koje su prešle cenzus.

Građani Crne Gore glasali su na 1.162 biračka mesta, a pravo glasa na izborima imalo je 514.055 građana Crne Gore.

Učesnici izborne trke bore se za 81 poslaničko mesto u parlamentu. Izborni proces nadgledali su posmatrači Centra za monitoring, a izbore u Crnoj Gori pratile su i posmatračke misije OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Istovremeno sa parlamentarnim održani su i lokalni izbori u Nikšiću, Budvi i Kotoru.

Na današnje parlamentarne izbore u Crnoj Gori izazašlo je 69,6 odsto birača. Na izbore 2009. godine izašlo je 63,2 odsto upisanih u birački spisak. Izlaznost je bila najveća u centralnom delu Crne Gore gde je, prema podacima CEMI-ja, na izbore izašlo 70,1 odsto birača.

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić je za Televiziju Crne Gore ocenio da visoku izlaznost nova vlast treba da shvati kao ozbiljno upozorenje. Ako novu vladu ponovo formira dosadašnja vladajuća koalicija u Crnoj Gori, kako je objasnio Janjić, ona će morati da vodi politiku koja će više nego do sada voditi računa o stvarnim interesima građana.

Do apsolutne vlasti uz pomoć manjinskiih partija

Koalicija Evropska Crna Gora Mila Đukanovića vodi na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i na osnovu polovine obrađenog biračkog tela osvojila je više od 45 procenata glasova, podaci su nevladine organizacije Centra za monitoring (CEMI). DPS bi prema podacima CEMI-ja imala 38 mandata, dok joj je za apsolutnu vlast neophodno 41 od 81 mesta u skupštini.

Đukanovićev savez bi potrebnu većinu mogao da ostvari sa tradicionalnim saveznicima, stranakama manjinskih naroda koje su, prema dosadašnjim projekcijama osvojile najmanje sedam mandata.

Podaci CEMI-ja ukazuju da će drugi po snazi u parlamentu biti Demokratski front (DF) Miodraga Lekića, sa, prema trenutnim projekcijama, 20 mandata ili preko 23 procenata podrške.

Do izbora najjača opoziciona stranka, Socijalistička narodna partija trenutno ima devet mandata sa oko 11 procenata osvojenih glasova, što je manje nego na prethodnim izborima 2009. godine. Parlamentarni status obezbedila je uoči izbora osnovana Pozitivna Crna Gora koje je, prema projekcijama CEMI-ja, osvojila sedam mandata ili preko osam procenata glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track