Đukanović: Sačuvali smo vlast
Foto: REUTERS

Pobednik

Đukanović: Sačuvali smo vlast

Planeta -
Đukanović je rekao da je crnogorska vladajuća koalicija jedna od rektih u Evropi koja je, uprkos ekonomskoj krizi, uspela da sačuva vlast.

PODGORICA - Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović proglasio je izbornu pobedu koalicije Evropska Crna Gora, ističući da će vlast u toj državi u narednom periodu ostati nepromenjena.

Ostvarili smo sjajan rezultat i veliku pobedu, kazao je Đukanović, simbolično otvarajući šampanjac. On je rekao da će dosadašnja vladajuća koalicija i dalje upravljati Crnom Gorom.

- Nastavićemo da nosimo teret odgovornosti za nastavak razvoja Crne Gore, kazao je Đukanović, dodajući da će prioritet u narednom period biti poboljšanje kvaliteta života svih građana.

Đukanović je rekao da je crnogorska vladajuća koalicija jedna od rektih u Evropi koja je, uprkos ekonomskoj krizi, uspela da sačuva vlast.

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali nedovoljno za ponovno osvajanje apsolutne vlasti.

Prema podacima te posmatračke nevladine organizacije, koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 45,6 odsto glasova, Demokratski front (DF) koji predvodi Miodrag Lekić 23,8, Socijalistička narodna partija (SNP) 10,6, a Pozitivna Crna Gora 8,9 odsto glasova.

Pretočeno u poslaničke mandate Đukanovića koalicija imaće 39 mesta u Skupštini Crne Gore, DF 20, SNP, devet, a Pozitivna Crna Gora, koja je osnovana neposredno pred izbore, sedam mandata. Parlamentarni status obezbedila je i Bošnjačka stranka (BS) sa tri mandata, tri albanske nacionalne partije sa po jednim, koliko je osvojila i Hrvatska građanska inicijativa (HGI). Za sve ove stranke važila su posebna izborna pravila, pošto je reč o izbornim listama manjinskih naroda.

U crnogorskom parlamentu ima 81 poslaničko mesto, odnosno za vlast je potreban 41 mandat, tako da niko neće moći da formira vlast bez podrške partija manjinskih naroda.

DPS zadržao Budvu i Kotor, opozicija preuzima Nikšić

- Demokratska partija socijalista (DPS), prema preliminarnim rezultatima, osvojila je najviše glasova na lokalnim izborima u Budvi i Tivtu, dok će opozicione stranke imati većinu u Nikšiću. DPS je u Budvi osvojila juče 17 odborničkih mandata i zadržala apsolutnu vlast u prestonici crnogorskog turizma. Ta stranka je osvojila najviše glasova i u Kotoru, gde će s kolaicionim partnerom Socijaldemokratskom partijom (SDP) nastaviti da upravlja lokalnom samoupravom.

U Nikšiću je došlo do promene, pošto su opozicione stranke dobile više odborničkih mandata od koalicije DPS-a i SDP-a. Opozicione stranke osvojile su u tom gradu 22 mandata, a dosadašnja vladajuća koalicija 19. Opozicione partije već su saopštile nameru da se udruže i formiraju novu lokalnu vlast u Nikšiću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja