Nove CG vlade nema bez Bošnjaka?
Foto: Rojters

Nove CG vlade nema bez Bošnjaka?

Planeta -
Koalicija na čijem je čelu Milo Đukanović imaće 39 od 81 poslanika, dva mandata manje nego što je potrebno da sama formira vladu

PODGORICA - Nova vlada Crne Gore, nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora, najverovatnije će biti formirana uz pomoć Bošnjačke stranke (BS), jer koalicija Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP) nije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu.

Koalicija na čijem je čelu predsednik DPS i bivši šef države i vlade Milo Đukanović, prema rezultatima izbora koje je saopštio Centar za demokratiju (CEMI), imaće je 39 od 81 poslanika, dva mandata manje nego što je potrebno da bi sama mogla formirati vladu.

Prema istim podacima, BS ima tri mandata, a u koaliciju s DPS-om, SDP-om I LP-om najverovatnije će ući i Hrvatska građanska inicijativa, s jednim osvojenim poslaničkim mestom.

Po jedan mandat dobile su i dve izborne liste koje predstavljaju Albance u Crnoj Gori, Albanska koalicija i Forca zajedno. Da li će se i one pridružiti novoj vlasti, nije, međutim, izvesno.

Predsednik BS-a Rafet Husović rekao je da će ta stranka pregovarati s koalicijom DPS-SDP-LP, ali je kazao da su sada njeni "koalicini kapaciteti" i da će zato i zahtevi biti veći. Funkcioner BS-a Suljo Mustafić, međutim, nije isključio mogućnost da BS pregovara i sa opozicionim Demokratskim frontom (DF) o sastavljanju nove vlade.

Bošnjačka stranka je i do sada bila u crnogorskoj vlasti, jer je na prethodnim izborima, u martu 2009. godine, bila u predizbornoj koaliciji s DPS-om i SDP-om, a na ovim izborima nastupila je samostalno.

U dosadašnjoj vladi bila je i Hrvatska građanska inicijativa koja je, nakon prethodnih izbora, sklopila koaliciju s vladajućim strankama, iako su one tada imale apsolutnu većinu u parlamentu.Lider DF-a Miodrag Lekić pozvao je sinoć manjinske partije da, kako je rekao, sastave vladu "narodnog jedinstva". "Bolje bi bilo da je tražio vladu narodnog spasa, jer vlada narodnog jedinstva, bez učesća najjače političke grupacije, koalicije DPS- SDP-LP, nije moguća", rekao je beogradski analitičar Dušan Janjić.

Posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, analitičari se bave tradicionalnim postizbornim pitanjem - ko je dobitnik, a ko gubitnik, i daju različite odgovore. Ima mišljenja da su sve glavne izborne liste dobitnici, koalicija DPS-SDP-LP, jer je i dalje najjača politička grupacija, a opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP), jer je , ipak, osvojila devet mandata, iako je bila uzdrmana predizbornim prebegom njenih članova u DF.

Opozicioni DF je, prema oceni istih analitičara, takođe dobitnik pošto je po snazi druga parlamentarna grupacija, a novostvorena Pozitivna Crna Gora, sa sedam osvojenih mandata, jer je novi politički subjekat, a neki kažu, možda i nova pojava na političkoj sceni Crne Gore.Prema nekim mišljenjima, Pozitivna Crna Gora je možda i najveći dobitnik, a najveći gubitnik je SNP koji sada ima znatno manje poslaničkih mesta u Skupštini Crne Gore.

Državna izborna komisija još nije saopštila ni preliminarne rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na koje je, prema podacima nevladinog sektora, izašlo nešto više od 69 odsto birača. Taj podatak su neki analitičari ocenili kao veoma važnu poruku koaliciji DPS-SDP-LP da, kao najverovatnije i nova vlada, više nego do sada vodi računa o interesima građana.

Vučić čestitao pobedu Milu Đukanoviću

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić čestitao je danas predsedniku Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore Milu Đukanoviću pobedu DPS-a na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori."Uveren sam, gospodine predsedniče, da će naše dve političke partije, kao vodeće partije u Srbiji i Crnoj Gori, odlučno i odgovorno uticati na uspostavljanje boljih i istinski prijateljskih odnosa naših dveju država", piše u čestitki Aleksandra Vučića, saopštio je SNS. Vučić je i potpredsednik Vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track