Zarađuje za život kao Arafatov dvojnik

Pljunuti Jaser

Zarađuje za život kao Arafatov dvojnik

Planeta -
Nos mu je malo povijen, brada retka, seda, usne su mu napućene, oči mu svetlucaju, a obučen je u zelenu vojnu uniformu i ima belo-crnu maramu na glavi i ponekad mu zadrhti usna kao Arafatu u poslednjim godinama života

TEL AVIV/RAMALA - Od smrti dugogodišnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata prošlo je osam godina, ali za Palestince on je i dalje značajna ličnost, koja i dalje zaokuplja pažnju. U trenutku kada je najavljena ekshumacija Arafatovih posmrtnih ostataka, ponovo su oživele spekulacije da je otrovan.

I pre toga, međutim, obični Palestinci, koji izgleda ne vide nekoga ko bi mu bio dostojan zamenik, pokušavali su da nađu osobu koja bar liči na njega.I zaista takav neko, kao Arafat, postoji u Ramali na Zapadnoj obali, gradu gde je bilo Arafatovo sedište i gde je sahranjen.

Predstavlja se kao Abu Amar, po Arafatovom nadimku i kada ga oslove odgovara pobedničkim pozdravom i osmehom koji podseća na Arafatov.

Zove se Salem Smeirat i može se sresti na glavnom gradskom trgu i pijaci.

Pedeset devet mu je godina i ima šestoro dece. Osim što prodaje povrće, od 2004. godine "ima posla" i na svadbama i proslavama rođendana, javnim svečanostima, pa i zvaničnim okupljanjima partije Fatah, na koje dolazi kao Arafatov dvojnik, ne baš uvek po pozivu i pozira besplatno pred kamerama mobilnih telefona.

Pre toga je bio moler, radio je u Izraelu. Nos mu je malo povijen, brada retka, seda, usne su mu napućene, oči mu svetlucaju, a obučen je u zelenu vojnu uniformu i ima belo-crnu maramu na glavi.

Dan nakon Arfatove smrti 11. novembra 2004. izvukao je tu kefiju-maramu koju mu je otac dao, stavio je na glavu. Čim su ga ugledali njegovi sinovi su povikali: "Abu Amr, Abu Amar".Do tada je Smeirat zabavljao porodicu i prijatelje, imitirajući "Svi vole Jasera Arafata", ističe dvojnik u razgovoru sa stranim novinarima.

On je postao toliko slavan da i bez kostima ljudi u njemu vide Abu Amara.Na Zapadnoj obali Arafat je ostao heroj borac za slobodu protiv izraelske okupacije, ličnost koja je ujedinjivala Palestince, navodi Bi-Bi- Si (BBC). Za izraelsku stranu je bio terorista koji je postao nepouzdan partner u mirovnom procesu.

"Nije tajna da je Izrael pokušao da me ubije u mnogim prilikama", kaže Arafatov dvojnik, kada se uživi u ličnost palestinskog lidera.On se žali da ponekad čitava dva sata ne može da stigne do radnje jer ga opsedaju paparaci.Međutim, posao Arafatovog dvojnika nije baš stabilan. On dobija po 50 dolara jednom ili dva put godišnje kada se negde pojavi.

Jednom je na poziv palestinskog premijera Salama Fajada dobio 500 dolara. Radi i u prodavnici suvenira, gde se ponekad oblači kao Arafat, za kupce. Sanja o tome da igra Arafata u filmu ili televizijskoj seriji i nada se da će ga neko otkriti.

Nastojeći da imitira Arafatov glas ponavlja njegove reči: "Naša deca će podići palestinsku zastavu nad Jerusalimom i oni kojima se to ne sviđa mogu da piju morsku vodu u Gazi".

Ponekad mu čak i zadrthi usna kao Arafatu u poslednjim godinama života.Smeirat Arafata nikad nije sreo, ali ističe da je palestinski vođa pretvorio palestinske izbeglice u borce i skrenuo pažnju sveta na Palestince.Palestinski predsednik Mahmud Abas navodno se drži podalje od dvojnika, a ni izraelskim vojnicima nije smešan.

Oni su ga jednom pritvorili, videvši ga obucenog kao Arafat na putu za neku proslavu.Nakon što je na jednoj audiciji pobedio druge pretendente na Arafatovog dvojnika, Smeirat ističe da niko ne može da igra Arafata kao on.Ipak priznaje da postoji mala razlika: "Lično ne mislim da je on bio ružan. Ali kada sretnem ljude koji su ga znali, oni mi kažu da izgledam mnogo bolje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track