Klinton pozvala Albaniju da se ujedini zbog EU
Foto: Anadolija

Apel

Klinton pozvala Albaniju da se ujedini zbog EU

Planeta -
Rezultati svih izbora u Albaniji, održanih od pada komunizma početkom 90-ih, osporavani su, a novi izbori za parlament održaće se u martu sledeće godine

TIRANA - Državna sekretarka SAD Hilari Klinton apelovala je danas na političke rivale u Albaniji da okončaju dugoročne sporove zbog kojih zemlja zaostaje na evropskom putu, ističući da je neophodno da se ojača vladavina prava i suzbije korupcija. Klintonova, koja današnjom posetom Albaniji završava turneju po zapadnom Balkanu, istakla je da će naredni meseci biti od presudnog značaja za zahtev zemlje da dobije status kandidata za članstvo u EU i da se "treba postarati da predstojeći izbori budu pravedni i slobodni".

"U potpunosti podržavamo evropski put Albanije, jer verujemo da će članstvo u EU ojačati ovu zemlju, ali i učiniti evropski kontinent stabilnijim, mirnijim i bezbednijim", poručila je Klintonova u govoru povodom 100 godina nezavisnosti Albanije, javila je agencija Frans pres. Albanija je u krizi otkako je socijalistička opozicija optužila demokrate premijera Salija Beriše da su pokrali izbore u junu 2009. godine.

Rezultati svih izbora u Albaniji, održanih od pada komunizma početkom 90-ih, osporavani su, a novi izbori za parlament održaće se u martu sledeće godine. Albanija je zahtev za sticanje statusa kandidata za ulazak u EU podnela 2009, ali Brisel je već dva puta odbijao da taj zahtev odobri jer su reforme u ovoj zemlji u zastoju zbog političkih sukoba.

Klintonovu su na ulicama Tirane dočekale stotine ljudi, mašući američkim i albanskim zastavicama. Visoka zvaničnica SAD bi tokom višečasovne posete trebalo da se sastane i sa najvišim albanskim zvaničnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track