Obama i Romni izjednačeni u četiri odlučujuće države

Obama i Romni izjednačeni u četiri odlučujuće države

Planeta -
Kada se pogledaju tzv. sving države, Obama vodi za procenat u možda najvažnijoj državi Ohaju (46 prema 45 odsto), među biračima koji su rekli da će verovatno izaći na izbore

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama i republikanac Mit Romni takoreći su izjednačeni u državama Ohajo, Florida, Virdžinija i Kolorado, koje bi mogle odlučiti o izboru predsednika SAD, pokazuje najnovije istraživanje Rojtersa i Ipsosa.

Prema rezultatima ankete koja je juče objavljena, na nacionalnom nivou je slična situacija, pa bi tako sada za Obamu glasalo 47 odsto birača, a za bivšeg guvernera Masačusetsa 46 odsto.

Kada se pogledaju tzv. sving države, Obama vodi za procenat u možda najvažnijoj državi Ohaju (46 prema 45 odsto), među biračima koji su rekli da će verovatno izaći na izbore.

Situacija je napeta i na Floridi, gde oba predsednička kandidata imaju po 47 odsto glasova, dok u Virdžiniji Obama vodi sa tri odsto (48 prema 45 odsto).

Izborne šanse u Koloradu su bolje za Romnija, i on u ovom trenutku vodi u toj državi sa 47 prema 45 odsto u odnosu na sadašnjeg stanara Bele kuće.

"Stvarno je rezultat na ivici", kaže analitičarka Ipsosa Džulija Klark, dodajući da Obama, ipak, ima nešto bolje šanse da dođe do neophodnih 270 elektorskih glasova.

Ona je istakla da, uz ovako izjednačene rezultate u važnim državama, niko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može da kaže da će Obama sigurno pobediti.

Istraživanje Rojtersa i Ipsosa sadrži moguću statističku grešku od plus/minus 3,4 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja