Bombardovan Damask, okršaji i u Alepu
Foto: Anadolija

Sukobi u Siriji

Bombardovan Damask, okršaji i u Alepu

Planeta -
Pred zoru je izvedeno više koordinisanih napada na vojne punktove u tim područjima. Usledili su okršaji, a grupe palestinskih boraca priključile su se obema stranama

AMAN - Sirijska vojska jutros je bombardovala položaje pobunjenika u južnom delu Damaska, a žestoki sukobi vode se i u drugom po veličini sirijskom gradu Alepu, javile su agencije, pozivajući se na opozicione aktiviste.

Borbeni avioni ispalili su rakete, a tenkovi su zasuli artiljerijskom vatrom četvrti Sbejnu, Jaldu, Biblu, kao i Al-Tadamun i Hadžar a-Asvad, gde se nalazi palestinski izbeglički logor Jarmuk.

"Pred zoru je izvedeno više koordinisanih napada na vojne punktove u tim područjima. Usledili su okršaji, a grupe palestinskih boraca priključile su se obema stranama", izjavio je Frans presu direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman.

U Siriji se nalazi pola miliona palestinskih izbeglica, većinom potomaka onih koji su napustili svoje kuće za vreme i posle osnivanja Izraela 1948. godine.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad i njegov otac, pokojni predsednik Hafez el-Asad, uvek su se predstavljali kao junaci palestinske borbe, sponzorišući nekoliko gerilskih grupa, navodi Rojters.

Međutim, ustanak u Siriji podelio je Palestince u odnosu prema toj zemlji, jer neki podržavaju borbu protiv Asada, dok drugi podržavaju sirijskog predsednika. U Alepu, sukobi su izbili na severozapadnom ulazu u grad i oko aerodroma.

Mnogi stanovnici oblasti u kojima besne okršaji napustili su domove zbog nasilja.U Siriji je, prema podacima Opservatorije, od početka ustanka protiv Asadovog režima, ubijeno više od 36.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track