Rumunska vlada zabranila potkupljivanje birača?!
Foto: Reuters

Izbori 9. decembra

Rumunska vlada zabranila potkupljivanje birača?!

Planeta -
Političkim partijama i kandidatima biće zabranjeno da privlače birače nudeći im hranu, piće, ali i novac

BUKUREŠT - Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je danas da će vlada zabraniti političkim kandidatima da kupuju glasove birača različitim poklonima - od hrane do novca, u nastojanju da okonča već tradicionalnu praksu pred izbore u toj zemlji.

Političkim partijama i kandidatima, pred parlamentarne izbore 9. decembra, biće zabranjeno da pokušavaju da privuku birače nudeći im hranu, piće, ali i novac, preneo je AP.

Vlada će usvojiti hitnu uredbu ove sedmice kojom će kandidatima biti dozvoljeno jedino da dele promotivni materijal kao što su olovke, kape i upaljači, ali ne veće vrednosti od 10 leja (2.5 evra).

Ova mera biće uvedena kako bismo imali "normalnu kampanju i sprečili nastojanja da se kupuju glasovi...ili sprečavaju građani da glasaju", rekao je rumunski premijer.

Rumunija, članica Evropske unije, često je na udaru kritika Brisela zbog nedovoljno odlučne borbe protiv korupcije.U petak su uhapšena 33 zvaničnika zbog sumnje da su pranjem novca i bankarskim prevarama oštetili državu za 22 miliona evra.

Među njima su bivši general Stranog obaveštajnog direktorata Dragoš Diakonesku i jedan od upravnika te organizacije Danijel Ruse.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja