Reke se povlače iz slovenačkih sela
Foto: Delo

Na snazi upozorenje

Reke se povlače iz slovenačkih sela

Planeta -
Situacija je ozbiljna u slivu reke Drave, nizvodno od Maribora, gde je na stotine domova poplavljeno i čitava sela su pod vodom

LJUBLJANA - Voda je počela danas da se povlači u zapadnoj i istočnoj Sloveniji, pošto su nabujale reke poplavile nekoliko stotina domova i pričinile veliku materijalnu štetu, ali i dalje je na snazi upozorenje od poplava, javila je slovenačka novinska agencija STA.

Međutim, upozorenje od poplava ostalo je na snazi u mestima u slivu reka Drava i Sava, saopštila je slovenačka Agencija za životnu sredinu. Situacija je ozbiljna u slivu reke Drave, nizvodno od Maribora, gde je na stotine domova poplavljeno i čitava sela su pod vodom. Uprkos opadanja nivoa reka uzvodno, Drava i dalje raste u oblasti Ormoža i izliva se i plavi komercijalne objekte. U Koruškoj koja je teško pogođena u prvom naletu visokog vodostaja Drave, na desetine kuća i fabrika su poplavljene oko Slovenskog Gradeca i Dravograda, pa se vojska danas uključila da pomogne u saniranju posledica poplava.

U Gorenjskoj, posebno oko jezera Bohinj, mnogi su putevi i dalje poplavljeni i na desetine klizišta je aktivirano, ali su kuće, uglavnom, pošteđene. Nema izveštaja o eventualnim žrtvama, ali je materijalna šteta na imovini i infrastrukturi značajna, navodi slovenačka agencija.

Drava, u istočnoj Sloveniji, sinoć je porasla na protok od 3.100 metara kubnih po sekundi u Ptuju, ali je danas u postepenom opadu. Kod Formina, malo nizvodno od Ptuja, trenutno je na 2.650 metara kubnih po sekundi, ali to je daleko iznad normalnog nivoa reke.Sava je dostigla svoj vrhunac sa protokom od 1.850 metara kubnih po sekundi juče u 13.00 sati u Hrastniku, ali i ona sada opada, kao i njena pritoka Savinja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track