Grci opet digli bunu, štrajk traje dva dana
Foto: Reuters

Treći generalni

Grci opet digli bunu, štrajk traje dva dana

Planeta -
Avionski letovi biće obustavljeni od 10 do 13 sati, na početku dvodnevnog štrajka koji će zatvoriti škole, zaustaviti vozove i trajekte, dok će bolnice raditi samo u hitnim slučajevima

ATINA - Grčki sindikati stupili su danas u treći generalni štrajk u poslednjih šest nedelja, u pokušaju da ubede političare da ne pruže podršku novim merama štednje koje će dodatno otežati život stanovnicima te zemlje.

Avionski letovi biće obustavljeni od 10 do 13 sati po lokalnom vremenu, na početku dvodnevnog štrajka koji će zatvoriti vrata škola, zaustaviti vozove i trajekte, dok će bolnice raditi samo u hitnim slučajevima. U planu su i protesti, koji će početi danas u 11 sati i trajati do srede, kada će poslanici u parlamentu glasati o predlogu zakona kojim se budžet kreše za 13,5 milijardi dolara u naredne dve godine.

Premijer Antonis Samaras suočen je sa snažnim protivljenjem koalicionih partnera iz redova socijalista i Demokratske levice, što je prva ozbiljna kriza u pet meseci postojanja aktuelne grčke vlade.

Usvajanje zakona i predloga budžeta je neophodno kako bi Grčka dobila 31,5 milijardi zajma, bez kojeg će, kako je upozorio premijer, zemlja bankrotirati sredinom novembra.

Hiljade marširalo na protestu zbog mera štednje

Hiljade ljudi marširalo je danas ulicama Atine, u znak protesta zbog najavljenog usvajanja novih mera štednje, a grčki sindikati stupili su u treći generalni štrajk u poslednjih šest nedelja.

Avionski letovi obustavljeni su u 10 sati, na početku 48-satnog štrajka koji je zatvorio vrata škola, zaustavio vozove i trajekte, lišio Atinjane gradskog prevoza i bolnice sveo samo na hitne slučajeve. Pozivu na proteste se, kako se procenjuje, odazvalo 10.000 ljudi, očekuje se da će demonstracije trajati do srede, kada će poslanici u parlamentu glasati o predlogu zakona kojim se budžet kreše za 13,5 milijardi dolara u naredne dve godine.Ipak, ishod glasanja je neizvestan, pošto je premijer Antonis Samaras suočen sa snažnim protivljenjem koalicionih partnera iz redova socijalista i Demokratske levice, što je prva ozbiljna kriza u pet meseci postojanja aktuelne grčke vlade.

Usvajanje zakona i predloga budžeta je neophodno kako bi Grčka dobila 31,5 milijardi zajma, bez kojeg će, kako je upozorio premijer, zemlja bankrotirati sredinom novembra. Dva grčka sindikata održaće kasnije danas odvojen protest. Policija je na oprezu, pošto je većina demonstracija u poslednje tri godine prerasla u nerede.Među merama koje će biti ponuđene na osvajanje su smanjenje penzija i povećanje poreza, podizanje starosne granice za penzionisanje na 67 godina i zakoni koji će olakšati otpuštanje zaposlenih u državnoj službi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja