Izraelska vojska krenula na Gazu

Rat

Izraelska vojska krenula na Gazu

Planeta -
Najmanje petnaestak teških kamiona, na kojima su bili tenkovi i druga oklopna vozila, i veliki broj autobusa sa vojnicima, viđeno je večeras kako se kreću prema granici

JERUSALIM, - Izraelska vojska dobila je večeras naređenje da krene prema pojasu Gaze, a Ministarsvo odbrane je pozvalo rezerviste da se hitno jave u svoje jedinice.

Najmanje petnaestak teških kamiona, na kojima su bili tenkovi i druga oklopna vozila, i veliki broj autobusa sa vojnicima, viđeno je večeras kako se kreću prema granici, prenosi AP.

Ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da je izdao naređenje vojci da kompletira rezervne jedinice zbog mogućih aktivnosti u Gazi. Vojska je posle toga saopštila da će biti pozvano oko 30.000 rezervista.

Visoki vojni zvaničnici izjavili su da se, za sada, radi o pripremama za kopnenu operaciju u pojasu Gaze, ali su istakli da odluka o tome još nije doneta.

Izraelske vazduhoplovne snage otpočele su u sredu operaciju protiv ekstremista u pojasu Gaze, da bi zatim usledila raketna paljba iz pojasa Gaze na izraelsku teritoriju.

Palestinski ekstremisti su pokušali da pogode Tel Aviv raketama, a za ovaj napad odgovornost je preuzela grupa Islamski džihad, navodeći da su ispaljene iranske rakete.

"Brigade Kuds (Jerusalim) pogodile su okupirani grad Tel Rabea (Tel Aviv) raketom fadžr - 5 izazvavsi veliku eksploziju da potrese grad", navedno je u saopstenju.

Stanovnici Tel Aviva su nastojali da se sklone nakon što su se začule sirene, upozoravajući ih na pretnju, prvi put nakon dve decenije, ali žrtava i štete nije bilo.

U četvrtak rano ujutru je u palestinskom raketnom napadu na jug Izraela ubijeno troje Izraelaca, dok je 15 Palestinaca poginulo u dva dana izraelskih vazdušnih napada na Gazu.

Barak je istakao da "ova eskalacija ima cenu koju će druga strana platiti", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Palestinski premijer u Gazi Ismail Hanije iz Hamasa osudio je, kako je rekao, "izraelski svirepi napad".

"Mi ovde u Gazi ćemo ostati čvrsti i nepoljuljani. Mi ćemo odbaciti agresiju“, naglasio je on u televizijskom obraćanju Palestincima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track