Najnovije vesti

Filipini i Vijetnam ljuti zbog novih kineskih pasoša
Foto: REUTERS

Sporna mapa

Filipini i Vijetnam ljuti zbog novih kineskih pasoša

Planeta
03:30h
Sjedinjene Države takođe saopštile da sporna mapa izaziva "napetosti i zabrinutost" među zemljama koje polažu prava na sporne teritorije u Južnom kineskom moru

VAŠINGTON - Sjedinjene Države izraziće zabrinutost Kini zbog mape štampane u novim pasošima, jer ona izaziva "napetosti i zabrinutost" među zemljama koje polažu prava na sporne teritorije u Južnom kineskom moru. Filipini i Vijetnam su protestovali zbog mape koja prikazuje da sporni pomorski regioni i ostrva pripadaju Kini. Indija se takođe žalila zbog mape i prikaza njene severne granice sa Kinom.

Predstavnica Stejt departmenta Viktorija Nuland je rekla da svaka zemlja odlučuje o tome kako će joj izgledati pasoš i da će SAD prihvatati novi kineski pasoš kao zvanični dokument, preneo je AP. Međutim, ona je dodala da je "drugo pitanje da li je politički pametno ili korisno preduzimati korake koji dovode do suprostavljanja zemalja". Nuland je rekla da to ne doprinosi stvaranju povoljne atmosfere za rešavanje teritorijalnih sporova.

Vijetnamske vlasti odbijaju da lupe pečat u nove kineske pasoše u kojima se nalazi sporna mapa i umesto u pasoš vize izdaju na posebnom formularu. Vlasti u Hanoju strahuju da bi se stavljanje pečata u nove kineske sa mapom moglo protumačiti kao indirektno priznavanje tvrdnji Pekinga da celokupno Južno kinesko more sa ostrvima pripada Kini. Filipini su takođe protestovali zbog novih kineskih pasoša nazivajući novi dizajn pasoša kršenjem njihovog suvereniteta.

Prema Hanoju i Manili ta akcija Kine je povredila njihova suverena prava nad delovima Paracelskim i Spratli ostrvima i njihovu jurisdikciju nad povezanim pomorskim oblastima u Južnom kineskom moru. Malezija i Bruneji takođe potražuju delova sporne pomorske teritorije u tom moru. Na mapi u novim pasošima, međutim, nema ostrva u Istočnom kineskom moru zbog kojih je Peking u ozbiljnom teritorijalnom sporu s Tokijom.

Sporna mapa
Sporna mapa

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...